Vydavatel The Times se ve čtvrtletí vrátil k zisku

úterý, 12. listopadu 2013, 08:06 Aktuality, Tisk MediaGuru

Vydavatelská společnost New Corp., která mimo jiné vydává noviny The Wall Street Journal a londýnské The Times, se v prvním fiskálním čtvrtletí vrátila k zisku. Její příjmy však nečekaně klesly kvůli propadu příjmů v divizi australských novin. Čistý zisk za tři měsíce do konce září činil 27 milionů USD (544 milionů Kč) ve srovnání se ztrátou 92 milionů USD ve stejném období loni, oznámila společnost.

New Corp. se letos v červnu vyčlenila ze stejnojmenného konglomerátu magnáta Ruperta Murdocha. Ponechala si veškeré vydavatelské aktivity bývalého konglomerátu, zatímco na druhou společnost 21st Century Fox pod Murdochovým vedením přešly zábavní aktivity.

Zisk bez zahrnutí nákladů na vyšetřování skandálu s odposlechy v Británii a dalších mimořádných položek činil tři centy na akcii, a zaostal tak za odhady analytiků dotazovaných agenturou FactSet, kteří čekali zisk pět centů na akcii. Příjmy klesly o tři procenta na 2,07 miliardy USD (41,7 miliardy Kč) a rovněž byly horší, než čekali analytici.
Příjmy ze zpravodajských a informačních služeb se snížily o deset procent na 1,5 miliardy USD, z toho příjmy z australských novin se propadly o 22 procent. Nižší byly příjmy divize jak z prodeje novin, tak z reklamy. Pokles pak zhoršil rovněž nepříznivý vývoj směnných kurzů. Příjmy z reklamy u hlavního amerického listu Wall Street Journal zůstaly beze změny, počet předplatitelů a příjmy z prodeje novin se zlepšily.

Příjmy vydavatelství HarperCollins klesly o sedm procent na 328 milionů USD. Zvýšil se prodej elektronických knih. Negativní dopad na výkon divize měl slabý zájem o křesťanské tituly, rozhodnutí zastavit distribuci knih jménem jiných firem a prodej některých aktivit, napsala agentura AP.

-čtk-