Jak si čeští podnikatelé rozdělili novinový trh...

sobota, 21. prosince 2013, 07:37 Tisk MediaGuru

Vltava-Labe-Press zůstává jediným vydavatelem českých novin v rukou zahraničních majitelů.

Přibližně půl roku stačilo na to, aby se český novinový trh vlastnicky zcela zásadně proměnil. Po více než dvaceti letech opouštějí vydávání českých deníků zahraniční majitelé. Skutečnost, která byla na začátku 90. let a v novodobé mediální historii často předmětem polemik, se diametrálně mění. Novými majiteli novin se stávají čeští podnikatelé a političtí lídři. Rozhodující vydavatelské skupiny, jejichž tituly oslovují většinu českých čtenářů a které v uplynulých více než dvou dekádách utvářely trh, odcházejí.

Po německé společnosti Rheinische-Bergische Verlagsgesselschaft, která v letošním červnu prodala své deníky MF Dnes, Lidové noviny a Metro firmě Agrofert Andreje Babiše, se k odchodu z českého trhu rozhodla i společnost Ringier Axel Springer, majitel deníků Blesk, Aha! a Sport. Jde přitom o dvě vydavatelství ze silné trojice tuzemských novinových vydavatelů. Třetím je Vltava-Labe-Press, vydavatel regionálních deníků Deník, která teď zůstává jako jediná ve vlastnictví zahraničního vydavatele – německé skupiny Verlagsgruppe Passau. Zmíněná trojice (Mafra, Ringier a VLP) oslovuje svými tituly více než 85 % čtenářů českých novin.

Dlouhá léta měly přitom české deníky jen jednoho zdejšího vlastníka – Zdeňka Porybného, který převzal vydávání deníku Právo na začátku 90. let a přes četné nabídky zahraničních vydavatelů odmítal noviny prodat. Až letos v létě získal v jeho vydavatelství třetinový podíl majitel internetové společnosti Seznam.cz Ivo Lukačovič. Porybný si však stále ponechává majoritu.

Prvním tuzemským podnikatelem, který se v novodobé éře rozhodl přikoupit si ke svému podnikání noviny, byl Zdeněk Bakala. Když se v roce 2008 majitel vydavatelství Economia, německá společnost Handelsblatt, rozhodla z Česka odejít, byl to Bakala, který nakonec přetlačil podnikatele Savova a získal ve vypjatém prodeji, ke kterému se vyjadřoval i tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, Hospodářské noviny.

František Savov rostl na tiskovém trhu nenápadně, o  to však déle a cílevědoměji. Z vydavatele dětských časopisů a několika magazínů postupně vybudoval jedno z největších tuzemských vydavatelství. Na novinový trh vstoupila Mladá fronta v roce 2007, a to bezplatným ekonomickým deníkem E15.

Měřeno počtem oslovených čtenářů, patří nejvyšší podíly na novinovém trhu vydavatelstvím Ringier Axel Springer CZ (tj. podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč) a Mafra společně s Metrem (tj. Andrej Babiš).

Podíl vlastníků na novinovém trhu podle počtu čtenářů

Zdroj: Media projekt, 1.4.-30.9. 2013, Unie vydavatelů, STEM/MARK, Median

Poznámka: Podíl náležející Andreji Babišovi je uveden jako součet podílů vydavatelství Mafra (22 %) a Metro (12 %). Data výzkumu čtenosti zatím uvádějí výsledky za obě vydavatelství odděleně. Lze předpokládat, že mezi čtenáři titulů těchto vydavatelství může být určitý průnik, tudíž skutečný podíl se může velmi mírně lišit.

-mav-