Plány koalice: koncentrace médií a propagace Česka

úterý, 07. ledna 2014, 10:03 Aktuality, Reklama, Tisk, TV MediaGuru

Koaliční smlouva, uzavřená mezi ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL v pondělí 6.1. 2014, uvádí také některé plány v oblastech médií a reklamy.

Ve smlouvě se např. konstatuje, že vznikající koaliční vláda chce „zpřesnit pravidla týkající se koncentrace mediálního vlastnictví“. Jakým způsobem toto zpřesnění má probíhat, zatím koaliční plány neuvádějí.

Lídr hnutí ANO 2011 Andrej Babiš se v uplynulém roce stal majitelem deníků MF Dnes, LN a Metro, TV Óčko a Rádia Impuls.

Česká média jsou v regulaci vlastnictví poměrně liberální a tzv. křížové vlastnictví je v Česku regulováno jen do určité míry. Podle Zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání nesmí např. provozovatel vysílání držet více než dvě licence k šíření plnoformátových programů. Zákon také zakazuje, aby se provozovatel celoplošného digitálního televizního vysílání majetkově podílel na podnikání jiného provozovatele celoplošného TV vysílání. Povoleno není ani propojování provozovatele ze zákona (veřejnoprávní média) s provozovatelem komerčního vysílání.

Koaliční smlouva chce od roku 2015 snížit daň z přidané hodnoty na knihy (noviny nezmiňuje).

Má v plánu také změnit propagaci a prezentaci Česka v zahraničí. Konkrétně uvádí: „Propagace a prezentace ČR v zahraničí je roztříštěná, podfinancovaná a zároveň nákladná, protože neefektivní. Ve spolupráci s MMR a MZV vyhodnotíme nedostatky současné praxe, efektivitu CzechTourismu (MMR) a Českých center (MZV) a navrhneme účinný a zároveň hospodárný model podpory turistického ruchu a zahraniční prezentace ČR.“

Úpravy se mají dotknout i volebních kampaní. Koalice deklaruje zpřísnění systému financování politických stran zavedením výdajového limitu pro volební kampaně a uzákoněním limitu pro dary od fyzických a právnických osob.

-mav-