Slovo o slově píše Radě ČRo, kritizuje P. Duhana

pondělí, 20. ledna 2014, 00:09 Aktuality, Rádio MediaGuru

Výbor občanského sdružení Slovo o slově napsal otevřený dopis Radě Českého rozhlasu (ČRo), ve kterém zpochybňuje odbornou způsobilost generálního ředitele ČRo Petera Duhana a domnívá se, že Český rozhlas přestává postupně plnit svoji veřejnoprávní funkci. Radu v dopise žádá o prošetření situace v Českém rozhlasu a o odpověď na zaslanou kritiku.

Občanské sdružení mj. kritizuje soustředění tří dřívějších stanic (Rádio Česko, Leonardo a ČRo6) do jedné stanice ČRo Plus, jejíž program změnou podle sdružení kvalitativně utrpěl, existenci programových center či přesun a zkrácení stopáže pořadu Názory a argumenty. Znepokojuje jej také odchod Hany Hikelové, která se rovněž ucházela o funkci generální ředitelky ČRo, a vyjadřuje obavu nad financováním veřejnoprávního rozhlasu.

„Současné vedení Českého rozhlasu řízené generálním ředitelem Peterem Duhanem zcela ničí to, co nejvíce odpovídá poslání Českého rozhlasu tak, jak jej určil zákonodárce. Zrušení stanic Česko, Šestka a Leonardo a jejich nahrazení podivnou programovou směsí, jež se v éteru prezentuje pod nenápaditým názvem Plus, svědčí o tom, že se vedení ČRo hrubě prohřešuje proti poslání Českého rozhlasu. Svědčí též o odborné nezpůsobilosti vedení ČRo,” stojí mj. v dopise Radě ČRo.

Občanské sdružení Slovo o slově vzniklo kolem uskupení Klubu přátel Šestky během roku 2013 v reakci na začlenění ČRo6 coby pokračovatelky rádia Svobodná Evropa do nové stanice Plus.

Celé znění dopisu Radě Českého rozhlasu (kliknutím na odkaz soubor rozbalíte)

Otevreny dopis Rade CRo

-mav-