Týdeník Respekt už vlastní pouze Economia

středa, 29. ledna 2014, 07:39 Tisk MediaGuru

Economia se stala jediným akcionářem vydavatelské společnosti Respekt Publishing.

Jediným akcionářem společnosti Respekt Publishing, vydavatele týdeníku Respekt, je oficiálně od 24. ledna společnost Economia. Převzala tak i dosavadní symbolický podíl 0,01 % společnosti RPK, kde je předsedou představenstva Karel Schwarzenberg. Dosud se na vlastnictví Respekt Publishing podíleli dva akcionáři: Economia (99,99 %) a RPK (0,01 %). Změny byly zaneseny v obchodním rejstříku.

Jde o přípravy k chystanému sloučení společností Economia a Respekt Publishing, ke kterému by podle Kamila Čermáka, pověřeného řízením Economie, mělo dojít v letošním roce. Ještě před tím by se ale měly sloučit společnosti Economia a Centrum Holdings, provozující webové portály Centrum.cz či Aktuálně.cz. Economia tak bude jediným právním subjektem, který zaštítí provozování všech mediálních aktivit firem, které vlastní.

Společnost Respekt Publishing vznikla v roce 2007 přeměnou z tehdejšího vydavatele Respektu, firmy R-Presse. Od roku 2007 vstoupil do Respektu Zdeněk Bakala – nejprve vlastnil více než 55 % akcií, krátce poté ale podíl zvýšil na více než 70 %. Současný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg byl do roku 2007 téměř stoprocentním vlastníkem Respektu, poté se jeho podíl snižoval. V současnosti se na vlastnictví Respektu nepodílí.

Jediným akcionářem společnosti Economia je firma BXR Media Limited, kde je jediným vlastníkem Zdeněk Bakala.

-mav-