World Press Photo: Vítězí snímek Johna Stanmeyera

sobota, 15. února 2014, 10:01 Aktuality MediaGuru

V pátek 14. února byly v Amsterdamu zveřejněny výsledky 57. ročníku prestižní fotografické soutěže World Press Photo.

Letošní hlavní cenu pro nejlepší novinářskou fotografii roku získává americký fotograf John Stanmeyer. Na vítězném snímku zachytil africké migranty hledající na džibutském pobřeží signál levnějšího operátora sousedního Somálska.


Vítězný snímek World Press Photo - John Stanmeyer/AP


Vítězové byli vyhlášeni i v dalších devíti kategoriích. Česká fotografka Jana Ašenbrennerová získala v kategorii Každodenní život (Daily Life) čestné uznání za svou fotografii zobrazující život homosexuálů v Demokratické republice Kongo.

Vítězné snímky budou představeny na výstavě, která objede více než 100 měst v 45 zemích, včetně České republiky. První zastávkou bude od 18. dubna Amsterdam.

Loni dostal hlavní cenu World Press Photo švédský fotograf Paul Hansen z listu Dagens Nyheter za snímek z pohřbu dvou palestinských dětí. Fotoreportér ČTK Roman Vondrouš získal první cenu v kategorii Sportovní událost za sérii snímků z Velké pardubické. Před ním v prestižní soutěži uspěli i další čeští fotografové. Už v roce 1958 dostal hlavní cenu sportovní fotograf Stanislav Tereba, o rok později získal první cenu v kategorii žánrový snímek Vilém Kropp. Fotograf českého původu Antonín Kratochvíl zvítězil v roce 1997 v kategorii Portréty série a v roce 2003 v kategorii Reportáží a Příroda. Třetí místo v kategorii Sportovní událost v roce 2004 obsadil Jan Šibík, v kategorii Každodenní příběhy si třetí místo vybojoval v roce 2006 fotograf Michal Novotný.

České úspěchy na World Press Photo

rok fotograf kategorie
1958 Stanislav Tereba hlavní cena
1959 Vilém Kropp 1. místo Žánrový snímek
1997 Antonín Kratochvíl 1. místo Portréty
2003 Antonín Kratochvíl 1. místo Reportáže
2003 Antonín Kratochvíl 1. místo Příroda
2004 Jan Šibík 3. místo Sportovní fotografie
2006 Michal Novotný 3. místo Každodenní příběhy
2013 Roman Vondrouš 1. místo Sportovní událost

Všechny oceněné fotografie World Press Photo 2014 naleznete zde.

-čtk-, -kch-