Zisk mediální skupiny Time Warner klesl

středa, 05. února 2014, 14:43 Aktuality, TV MediaGuru

Čistý zisk americké mediální společnosti Time Warner v loňském čtvrtém čtvrtletí navzdory růstu tržeb meziročně klesl zhruba o desetinu na 983 milionů dolarů (asi 20 miliard korun). Oznámila to dnes firma, která vlastní téměř poloviční podíl v majiteli české televize Nova.

Tržby společnosti stouply o pět procent na 8,56 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle agentury Reuters odhadovali na 8,39 miliardy dolarů. K růstu tržeb přispěly placené televizní služby Home Box Office (HBO) a filmové studio Warner Bros, které slavilo úspěchy se svým vesmírným snímkem Gravitace.

Tržby vydavatelské divize, která zahrnuje například časopisy Time, People a Fortune, zůstaly beze změny na 966 milionech dolarů. Tištěná média se již nějakou dobu potýkají s problémy kvůli rostoucí konkurenci ze strany internetu, kam se obrací pozornost zadavatelů reklamy.

Time Warner se loni v březnu rozhodl oddělit vydavatelskou činnost do samostatné firmy, aby svými problémy nezatěžovala perspektivní aktivity v zábavě a televizním vysílání. V letošním druhém čtvrtletí by se tak měla divize stát samostatným veřejně obchodovaným podnikem.

Společnost Time Warner dnes rovněž oznámila, že schválila nový program zpětného odkupu vlastních akcií v hodnotě pěti miliard dolarů. Akcie podniku po zveřejnění výsledkové zprávy posílily zhruba o šest procent, napsala agentura Reuters.

Společnost Time Warner předloni zvýšila svůj podíl ve firmě Central European Media Enterprises (CME) na 49,9 procenta. Součástí skupiny CME je společnost CET 21, která drží licence pro vysílání televize Nova a dalších stanic. CME provozuje televizní stanice celkem v šesti zemích střední a východní Evropy. Akcie CME se obchodují na americkém trhu Nasdaq a na pražské burze.

-čtk-