Bertelsmann investuje miliardy do nových aktivit

středa, 26. března 2014, 19:39 Aktuality, Tisk, TV MediaGuru

Největší mediální koncern v Evropě, německá společnost Bertlesmann, plánuje investovat miliardy eur do nových aktivit ve vzdělávací divizi a do dalších divizí s vysokým růstem, aby tak podpořil růst tržeb. Zisk loni firmě vzrostl o 42 procent na 870 milionů eur (23,9 miliardy Kč), tržby se však zvýšily pouze o 1,8 procenta na 16,4 miliardy eur.

Firma uvedla, že v dalším růstu se chce zaměřit na oblasti vzdělávání, hudební práva, finanční služby a obchodní informace. Pomoci jí má i vstup její hudební dceřiné společnosti BMG na čínský trh. Firma už loni investovala dvě miliardy eur.

Za významnou oblast růstu považuje Bertelsmann hlavně vzdělávání dospělých, v čele s internetovými studijními programy, službami pro vysoké školy a vzdělávání ve zdravotnictví. „Potřeba dobře vyškolených odborníků se zvyšuje. Od USA po Čínu jsou lidé připraveni investovat do svého vzdělání a odborné přípravy," sdělil podle agentury DPA generální ředitel Thomas Rabe.

Bertelsmann dodal, že očekává do dvou let zvýšení čistého zisku na jednu miliardu eur. Tržby se mají do tří až pěti let zvýšit nad 20 miliard eur ročně, letos firma počítá s částkou 17 miliard eur.

Bertelsmann kromě hudební společnosti BMG vlastní i největší evropskou komerční vysílací společnost RTL Group a spoluvlastní vydavatelství Penguin Random House. To vydává mimo jiné bestsellery jako je Inferno od Dana Browna či trilogii Padesát odstínů šedi.

-čtk-