ČRa kritizují ČTÚ, obávají se omezení DVB-T

úterý, 18. března 2014, 11:04 Aktuality, TV MediaGuru

České Radiokomunikace (ČRa) na úterní tiskové konferenci upozornily na nebezpečí omezování pozemního televizního digitálního vysílání (DVB-T). „Nepochopitelné omezování kmitočtového spektra, které předpokládá dokument regulátora ČTÚ, je v rozporu se zájmem většiny domácností v Česku a logikou trhu,“ uvedl generální ředitel Michal Čupa.

V Česku využívá pozemní vysílání pro příjem televize 61,7 % procenta domácností (2,7 milionu domácností podle údajů Mediaresearch) a podle ČRa jeho popularita roste.

České Radiokomunikace dokument ČTÚ odmítají a upozorňuji na nutnost urychleného přechodu na nástupnický vysílací standard DVB-T2, zaznělo na tiskové konferenci. Standard DVB-T2 podle společnosti domácnostem umožní získat větší počet kanálů a lepší kvalitu obrazu. Definice plánu přechodu zatím nebyla ČTÚ představena.

„Všechny okolní evropské země omezení kmitočtového spektra pro TV odmítají. A to i v případech, kdy u nich není pozemské vysílání tak významné, jako u nás,” říká zástupce generálního ředitele a finanční ředitel ČRa Martin Gebauer. „Omezení pozemského vysílání by mělo výrazné sociální dopady a značně by zatížilo rozpočty domácností poplatky za příjem televize. Podle našich odhadů by se domácnostem náklady zvýšily přinejmenším děvtkrát oproti stávajícímu stavu. To považujeme za těžko vysvětlitelné a zbytečné, ” dodal Gebauer.

-mav-