D. Drtinová: Věděli jsme, že jde o prohraný boj

sobota, 08. března 2014, 08:15 Aktuality, TV MediaGuru

Moderátorka České televize Daniela Drtinová, která se zúčastnila diskuse o médiích a demokracii v rámci festivalu Jeden svět, účastníkům festivalu řekla, že dopředu věděla, že stížnost 24 redaktorů je předem prohraným bojem a že bude muset z televize odejít. Proto se k stížnosti veřejně přihlásili pouze dva redaktoři – kromě Daniely Drtinové ještě Adam Komers (později se k stížnosti přihlásila i Nora Fridrichová).

„Měla jsem s tím systémem čest, proto jsem nechtěla, aby ostatní podstupovali riziko,“ uvedla. Jména signatářů znal pouze předseda Rady ČT Milan Uhde, který se na veřejnosti zaručil, že nejde o anonymní stížnost.

Rada ČT chtěla podle Drtinové hájit generálního ředitele. „Bylo těžké vysvětlit, o jaké problémy v televizi jde,“ uvedla dále moderátorka ČT, která označila mocenský systém veřejnoprávního média za velmi sofistikovaný. Připomněla rovněž, že v televizi se setkala s několika generálními řediteli a s výjimkou Iva Mathé bylo údajně nutné si s každým z nich vysvětlovat, co je pro novináře veřejné služby z hlediska politických tlaků nepřijatelné. „Chmelíček to zkusil jednou a pak už si to nedovolil,“ zmínila Drtinová s odkazem na bývalého generálního ředitele ČT Dušana Chmelíčka.

Daniela Drtinová podala na konci letošního února v ČT výpověď. Je moderátorkou pořadu Interview Daniely Drtinové, před tím moderovala Události, komentáře. Z televize odchází také moderátor Událostí, komentářů Martin Veselovský, jakož i další lidé z týmu těchto pořadů.

-mav-