Google a Viacom se dohodly ohledně žaloby YouTube

úterý, 18. března 2014, 18:21 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Americká internetová společnost Google se dohodla na urovnání žaloby s mediálním gigantem Viacom kvůli porušování autorských práv na stránkách YouTube, které patří Googlu. Oznámily to společnosti v prohlášení, podmínky urovnání však nezveřejnily.

Viacom vinil Google z toho, že umožňuje na svou službu YouTube bez povolení umisťovat její videa chráněná autorským zákonem, jako záběry z pořadů South Park a SpongeBob.
Urovnání přichází 11 měsíců poté, co okresní soud odmítl požadavek Viacomu na náhradu škody od Googlu. Viacom se proti rozhodnutí odvolal a slyšení bylo naplánováno na 24. března, uvedla agentura Reuters.

Viacom původně podal v roce 2007 žalobu na YouTube kvůli zveřejňování videí chráněných autorským zákonem a požadoval odškodné ve výši jedné miliardy USD. Případ byl testem dosahu federálního zákona o autorských právech v digitálním prostředí z roku 1998. Zákon omezuje odpovědnost internetových firem za škody, pokud po upozornění držitele práv na konkrétní porušení urychleně zablokují přístup k pirátskému materiálu.

Soud loni v dubnu již podruhé rozhodl v neprospěch Viacomu. Google podle soudu nelze činit zodpovědným za to, že měl „obecné povědomí" o tom, že videa by mohla být na službu YouTube umisťována nezákonně. Firma podle tehdejšího vyjádření soudu také odstraňovala nezákonné materiály okamžitě, jakmile na ně byla upozorněna.

-čtk-