ppm factum: Nejméně vadí reklama v místě prodeje

středa, 19. března 2014, 12:10 Aktuality, Reklama MediaGuru

Nejméně přesyceni jsou Češi reklamou v místě prodeje. Jedenatřicet procent lidí by v některých případech přivítalo i její zvýšení, zejména pokud jde o ochutnávky v prodejnách. Naopak největší přesycenost reklamou lidé vnímají u komerčních televizí Nova a Prima. Roste počet lidí, kteří souhlasí se zákazem reklamy v dětských pořadech. Vyplývá to z průzkumu společnosti ppm factum Češi a reklama, který dnes zveřejnila Česká marketingová společnost (ČMS).

Třiaosmdesát procent lidí v průzkumu uvedlo, že je příliš mnoho reklamy v televizi Nova, 78 procent pak v TV Prima. Příliš mnoho reklamy vadí také 44 procentům diváků České televize a 40 procentům posluchačů rozhlasu. V případě letáků ve schránkách označilo jejich množství za příliš velké 62 procent lidí. Největší pokles u přesycenosti komerčními sděleními letos nastal oproti minulým letům u reklamy na plakátech a billboardech.

Podle průzkumu se zvyšuje procento Čechů, kteří jsou přesvědčeni, že reklama v dětských pořadech by měla být zakázána. Rozhodně s tím souhlasí 49 procent Čechů a spíše s tím souhlasí 34 procent. Sedmačtyřicet procent lidí si také myslí, že reklama manipuluje lidmi a 39 procent s tímto tvrzením spíše souhlasí. Těchto lidí ale mírně ubylo.

Pozitivní stránky reklamy častěji uvádějí mladší lidé do 29 let s vysokoškolským vzděláním a vyššími příjmy. Pocit manipulace vzrůstá s věkem. Nákup na základě reklamy přiznalo v letošním roce méně respondentů než loni, v roce 2013 to bylo 41 procent lidí, letos 34 procent. Častěji jde o ženy.

Podíl Čechů, kterým vadí přerušování televizních pořadů reklamními bloky, se stále pohybuje kolem 90 procent. Krajní nesouhlas vyjadřuje zhruba 60 procent populace. Televizi při reklamách vypíná jen nepatrné množství lidí, asi jedno procento, dalších 30 procent přepne na jiný kanál. Někteří nechají reklamu běžet a odejdou do jiné místnosti, na reklamu se dívá pětina dotázaných.

Celá zpráva je k dispozici zde:

Cesi a reklama_2014

-čtk-