Chytrou TV má pětina uživatelů internetu

čtvrtek, 17. dubna 2014, 14:31 Aktuality, Internet & Mobil, TV MediaGuru

Chytrou televizi má v Česku téměř pětina aktivních denních uživatelů internetu. Další pětina si toto zařízení, umožňující využívat funkce jako sledování on-line videí, plánuje pořídit. Naopak 54 procent uživatelů na koupi takzvané smart TV vůbec nepomýšlí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Mediaresearch v tuzemské aktivní internetové populaci.

Mezi doplňkovými službami, poskytovanými v chytrých televizích, vede sledování on-line videí a vysílání, dále připojení na internet, umožňující surfování po webech, které shodně využívá přes 40 procent dotázaných. Víc než třetina využívá nejrůznější televizní aplikace a nahrávání a asi pětina sdílení obsahu, odloženou sledovanost či ovládání TV pomocí aplikace ve smartphonu nebo tabletu.

Aktivně si nové aplikace do chytré televize stahuje zhruba desetina uživatelů, třetina si vystačí s těmi předinstalovanými. Z těch jde nejčastěji o Youtube pro přehrávání videí, menší podíl zaujímají programy pro nahrávání, počasí a zpravodajství, internet, aplikace pro volání Skype nebo Facebook. Mezi aplikacemi, které uživatelé do televize aktivně stahují, převládají hry, dále jsou to aplikace pro přehrávání videí (Youtube) nebo počasí a zpravodajství. Na zastoupení některých programů v obou skupinách se projevují odlišné typy sledovaných zařízení.

Podle loňských výsledků Kontinuálního výzkumu ATO-Mediaresearch má doma nějaký televizor 96 procent domácností. Průměrné stáří přístroje je 5,75 roku. Připojení televize k internetu a přístup k on-line službám deklarovalo šest procent televizních domácností. Na televizi se přitom denně dívají tři čtvrtiny televizní populace a v průměru u ní denně stráví 3,5 hodiny.

-čtk-