Nástup DVB-T2 musí provázet obměna TV

středa, 09. dubna 2014, 13:15 Aktuality, TV MediaGuru

Další fáze televizní digitalizace by se měla přizpůsobit tomu, jak se budou televizory nezbytné k tomuto příjmu rozšiřovat v českých domácnostech. Při přechodu na navazující technologii označovanou DVB-T2, která umožňuje zhruba zdvojnásobení současné vysílací kapacity, by zároveň měl být zajištěn dočasný provoz i nyní používané DVB-T. Na dnešní konferenci Milníky digitální televize 2014 se na tom shodli zástupci Českého telekomunikačního úřadu a Českých Radiokomunikací.

Rozvoj digitální sítě si podle nich vyžaduje omezení takzvaného frekvenčního spektra pro nové televizní stanice. Například v multiplexech provozovaných Českými Radiokomunikacemi podle jejich ředitele pro regulaci a strategii Marcela Procházky je nyní k dispozici pouze jedno volné místo, o které se svádějí intenzivní jednání. Pozemní televize přitom podle něj nabízí řadu výhod, a to především bezplatný příjem při pokrytí takřka celého území České republiky.

Nevýhodou přechodu na DVB-T2 je nezbytná obměna televizních přijímačů, které by nový standard dokázaly zachytit. Podle člena rady ČTÚ Pavla Dvořáka přitom průměrný cyklus obměny v Česku činí zhruba šest let. Například po roce 2022 by podle něj mohlo být novými přijímači vybaveno 80 procent domácností. Naopak v roce 2018 by dostatečně vybaveno bylo 15 až 20 procent domácností.

Pro další prosazování zemského vysílání podle Procházky z Českých Radiokomunikací mluví nižší náklady na tento typ příjmu. Jako alternativu tak nevidí spolehnutí se na mobilní technologie LTE ani internetové přenosy IPTV, které by si vyžádaly vybudování optických přípojek do všech domácností. V pokračování zemské digitalizace ale zatím není rozhodnuto o nezbytné legislativě ani o tom, kdo technickou změnu zaplatí.

Dosavadní strategie správy spektra podle Čeňka Pavelky z Českého metrologického institutu televizní vysílání zmiňuje pouze v rámci střednědobých cílů a v souvislosti s takzvaným uvolněním digitální dividendy 2. Čeká se proto na její upravenou verzi.

Otázkou také zůstává, zda při přechodu na DVB-T2 využít takzvaný MPEG4, podobně jako v současnosti využívá vyspělá Evropa. Alternativou, ke které se přiklání Procházka z Radikoumunikací i například technický ředitel České televize Ivo Ferkl, je rovnou využít další krok v technologii v rámci DVB-T2, a to kompresi HEVC umožňující lepší šíření obrazu v rozlišení ultra HD. Ta by se měla dočkat úplné standardizace v letošním roce.

V Česku nyní trvají testy DVB-T2, na nichž spolupracují České Radiokomunikace, Česká televize, slovenská RTVS, ČVUT, Sony a Evropská vysílací unie (EBU).

-čtk-