Pokles prodeje deníků se v únoru zpomalil

pondělí, 07. dubna 2014, 14:35 Tisk MediaGuru

Prodané náklady deníků se v únoru vyvíjely příznivěji, deníkům ale pomáhají další prodejní kanály.

Souhrnný prodaný náklad českých deníků dosáhl v letošním únoru podle dat ABC ČR 876 tis. kusů, což bylo o 6 % méně než ve stejném loňském období. Oproti vývoji v uplynulých měsících jde o zlepšení – celkové náklady v meziročním srovnání se několik let snižují na úrovni 9-10 %. V celkovém pohledu si ve srovnání se stejným únorem vedl nejlépe Blesk a relativně příznivě se vyvíjely Hospodářské noviny.

Souhrnný prodaný náklad deníků (ks), II/2014, meziroční změna %

Na druhou stranu je ale únorové zlepšení odrazem nárůstu ostatního prodeje a elektronických verzí. Do ostatního prodeje se započítávají výtisky prodané za alespoň 51 % prodejní ceny titulu. Nejde tak o prodané výtisky srovnatelné s prodejem přes předplatné nebo volný prodej. S výjimkou deníků MF Dnes a Lidové noviny, regionálních Deníků a Aha! zvýšily ostatní prodeje všechny ostatní deníky.

Výrazně také narostl prodej elektronických verzí, což sice může odrážet příklon čtenářů k novým formám distribuce, ale může být také výsledkem obchodních dohod mezi vydavateli a výrobci elektronických zařízení, kdy čtenáři zakoupením příslušného zařízení získávají i předplatné deníku. V takovém případě rovněž nejde o srovnatelný prodej s prodejem např. ve volném prodeji. Například Blesk v loňskémn únoru neregistroval žádný prodej přes elektronické verze, v letošním únoru je to přitom téměř 15 tisíc.

Vývoj prodaného nákladu deníků podle kategorií, II/2014 (ks), meziroční změna

Zdroj: ABC ČR

-mav-