Vláda je proti návrhu na regulaci cizojazyčné reklamy

pondělí, 28. dubna 2014, 16:05 Aktuality, Reklama MediaGuru

Vláda se postavila proti poslanecké předloze, podle které by města a obce dostaly zmocnění regulovat cizojazyčnou reklamu. Novinářům to po jednání vlády řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Samosprávy by podle novely skupiny poslanců TOP 09, hnutí ANO a ČSSD mohly podnikatelům nařídit, aby text byl i v češtině. O novele bez ohlednu na stanovisko vlády rozhodnou zákonodárci.

Podle ministerského předsedy by v důsledku schválení zákona mohly nastat spory kvůli narušování jednotného podnikatelského prostředí. Sobotka je pro to, aby se záležitost omezila zákonem, a ne obecní vyhláškou.

Pokud by byla novela schválena, města a obce by mohly nařízením šíření reklamy s texty v jiném než českém jazyce zakázat, pokud by neobsahovaly "dobře čitelný a významově totožný" text v češtině. Za porušení obecního nařízení by podnikatelům hrozila pokuta.
Kabinet ve stanovisku poukázal na nejasnou hranici mezi reklamním a informačním sdělením. „Bylo by sporné, zda velkou část kritizovaných nápisů, textů a upozornění lze považovat za reklamu," píše se v něm.

Norma by se totiž podle autorů týkala hlavně plakátů a letáků za výlohami provozoven nebo na veřejném prostranství, nabídek restaurací na reklamních stojanech a jídelních lístků umístěných před restauracemi. Ačkoli předkladatelé říkají, že novela by se nevztahovala na reklamy v rozhlase a v televizi, podle předběžného stanoviska kabinetu je tomu naopak.

-čtk-