Časopis Vesmír nabídne na webu původní obsah

pátek, 09. května 2014, 08:00 Aktuality, Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Časopis Vesmír, přírodovědecký měsíčník s tradicí od roku 1871, spustil novou podobu svých internetových stránek vesmir.cz, které doposud nabízely pouze archiv tištěného časopisu od roku 1994. Nově přibyl původní obsah v nové grafice.

Na vzniku a provozu nového webu se podílejí tři novináři, kteří přišli z velkých mediálních domů: Ondřej Vrtiška a Eva Bobůrková z Economie a Marek Janáč z Českého rozhlasu.

Jak informoval časopis Ekonom, nový projekt slíbil podpořit milionem korun Libor Winkler z RSJ, resp. Nadační fond Neuron. Cílem projektu není jen vybudovat ekonomicky soběstačný web, ale propojit síly webu a časopisu, získat pro print nové předplatitele a postupně proměňovat i podobu časopisu tak, aby si sice udržel svůj charakter, a zároveň se více přiblížil mladší generaci.

„Prioritou nového webu není zpravodajství z vědy zaměřené na rychlost a kvantitu. Novinky nás zajímají jen tehdy, přinášejí-li něco skutečně významného či pozoruhodného, případně jsou-li jinde natolik dezinterpretovány, že pocítíme potřebu korektivu. Důraz klademe na publicistiku věnovanou tématům, jejichž důležitost a zajímavost neumírá se západem slunce,“ vysvětluje ve svém editorialu v květnovém Vesmíru Ondřej Vrtiška.

-kch-