Murdoch zvažuje sloučení televizí Sky v Evropě

pondělí, 12. května 2014, 07:15 Aktuality, TV MediaGuru

Známý mediální magnát Rupert Murdoch uvažuje o tom, že využije svůj menšinový podíl v britské společnosti BSkyB ke sloučení placených televizí Sky v Británii, Německu a Itálii. Informoval o tom britský list Financial Times s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Britská BSkyB by podle zdrojů mohla od Murdochovy americké společnosti 21st Century Fox převzít kontrolu nad firmami Sky Deutschland a Sky Italia. Fox vlastní v BSkyB téměř 40procentní podíl. Kontroluje rovněž 55procentní podíl ve Sky Deutschland a stoprocentní podíl ve Sky Italia.

Podle agentury Bloomberg by transakce mohla mít hodnotu kolem deseti miliard eur (274 miliard Kč). Televize BSkyB měla na konci března 15 milionů předplatitelů. Převzetí Sky Deutschland a Sky Italia by jí přineslo dalších zhruba 8,5 milionů zákazníků.

Fox se v minulosti snažil získat nad společností BSkyB plnou kontrolu. Svou snahu ale musel vzdát kvůli politickému odporu po skandálu kolem telefonních odposlechů prováděných Murdochovými britskými novinami.

-čtk-