Poslanci chtějí jednat o spojení ČT a ČRo

úterý, 20. května 2014, 14:18 Aktuality, Rádio, TV MediaGuru

Poslanci se chtějí víc zaměřit na zákony upravující fungování médií. Na dnešním jednání volebního výboru uvedli, že hodlají diskutovat například o situaci kolem odvádění DPH Českou televizí. Jednat budou také o někdejším návrhu na sloučení České televize s Českým rozhlasem. Některými konkrétními normami a jejich novelami se již nyní zabývá pracovní skupina spadající pod ministerstvo kultury.

„Myslím, že Sněmovna by měla být v oblasti mediálních zákonů ambicióznější," uvedl na jednání volebního výboru jeho předseda Martin Komárek (ANO). Mimo jiné proto, že normy jsou údajně již zastaralé. Měli bychom otevřít problémy typu sloučení rozhlasu a televize," poznamenal s tím, že "buldozerem" této myšlenky byl kdysi další člen výboru, poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD).

Náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová k tomu poznamenala, že tato myšlenka zatím není v horizontu současné pracovní skupiny, která se má zabývat mimo jiné odváděním DPH, fungováním Rady Českého rozhlasu a České televize nebo chystanou digitalizací.

„Já jsem s tím pohořel. Na Slovensku se to realizovalo," poznamenal dnes Jandák ke svému někdejšímu návrhu. „Pojďme diskutovat, jaký model vytvoříme. Jsem pro to jít na to z gruntu a ne flastrovat," dodal. Těmto debatám se nebrání poslanec Zbyněk Stanjura (ODS), ale musí podle něj být známy cíle. „Z toho, jak debata běží, vyplývá, že nic nehoří a máme čas na debatu," poznamenal Stanjura. V otázce DPH je podle Stanjury třeba rozhodnout, na koho bude převedena výdajová povinnost, jestli na stát, nebo koncesionáře.

„Česká televize a rozhlas nefungují špatně, není to na revoluci," upřesnil Komárek. Poslanci veřejnoprávním médiím chtějí údajně jen pomoci. Volební výbor, který má ve Sněmovně na starosti mediální záležitosti, se do budoucna chce zabývat mj. volbou jednotlivých kontrolních rad, dalším zmíněným okruhem byla právní subjektivita rad, aby se dohledové orgány nestaly "vazaly" generálních ředitelů. Otázkou je podle Komárka také existence jakýchsi dozorčích rad, které by na vedení veřejnoprávních firem více dohlížely. „Chybí tam jednoznačně dozor, který by viděl do hospodaření," dodal.

-čtk-