ČRo připravuje novou zakázku na měření stanic

pondělí, 14. července 2014, 07:30 Aktuality, Rádio, Výzkum MediaGuru

Český rozhlas plánuje další rok měřit poslech stanic Radiožurnál a Dvojka. Cena roční zakázky se má pohybovat kolem pěti milionů korun. Měření má navázat na projekt, který od loňského září do letošního srpna pro Český rozhlas realizuje agentura Median.

„Cílem měření je získat v dostatečně krátké době informace o reakcích publika na jednotlivé prvky programu – pořady, moderátory, hudební tituly a podobně, aby bylo možné udělat takové úpravy rozhlasového programu, které budou více vycházet vstříc publiku měřených stanic,“ popsal vedoucí oddělení výzkumu a analytiky ČRo Václav Hradecký. Výsledky audiometrového měření doplňují pravidelné výstupy Radioprojektu.

Zadání nové zakázky se podobá projektu, který pro Český rozhlas od loňska realizuje agentura Median. Ta byla loni oslovena proto, že jako jediná na český trh vstoupila s hotovým produktem, když vytvořila audiometrový panel a zahájila elektronické měření. „Nový projekt je obohacen o zkušenosti, které byly nasbírány v rámci dosud probíhající zakázky,“ upřesnil Hradecký.

Český rozhlas v nynějším zadání počítá s několika variantami, výsledkem výběru tak může být opět měření poslechu stanic Radiožurnál a Dvojka jako dosud nebo pouze jedné z nich. Rozhodnout se chce podle ekonomické náročnosti nabízených variant, podstatným hlediskem má být i velikost posluchačských panelů.

Měření bude využívat audiometry, tedy zařízení fungující podobně jako televizní peoplemetry. Na rozdíl od nich jsou ale spojené s jednotlivcem, kterého všude během dne provázejí, a umožňují tak identifikovat rozhlasové stanice, které respondent poslouchal.

Rozhlas zatím sleduje chování publika po týdnech, období je ale možné zkrátit až na úroveň dat za předcházející den. „Zkušenosti ukazují, že pro úvahy o úpravách programu je potřeba sledovat souhrn několika týdnů – to jsou ale údaje, které z Radioprojektu nelze získat,“ doplnil Hradecký.

-čtk-