Moderátor Voříšek byl veden v svazcích StB neoprávněně

středa, 30. července 2014, 16:46 Aktuality, TV MediaGuru

Televizní moderátor Karel Voříšek byl ve svazcích Státní bezpečnostní služby (StB) veden neoprávněně. Rozhodl o tom ve středu pražský městský soud. Voříšek kvůli údajné spolupráci s StB opustil na začátku loňského roku televizi Nova.

„Jsem rád, že soud proběhl, a že se tak ukázalo, že jsem ve svazcích StB vedený neoprávněně. Je to jasný vzkaz těm, kteří mě dehonestovali. Ale na druhou stranu chci poděkovat všem těm, a nebylo jich málo, kteří při mně stáli a věřili mi. A velký dík patří televizi Prima, která mě vzala na svou palubu,“ uvedl v tiskové zprávě TV Prima Karel Voříšek.

Pražský městský soud dnes vyhověl Voříškově žalobě na ochranu osobnosti, kterou se moderátor domáhal určení, že je neoprávněně veden ve svazcích StB jako důvěrník. "S ohledem na lustrační zákon se celé jednání konalo s vyloučením veřejnosti," řekla mluvčí soudu Markéta Puci. Dodala, že o výmaz ze svazků Voříšek v žalobě nežádal.

Ministerstvo vnitra se proti rozsudku může odvolat, spor by pak rozhodoval pražský vrchní soud.

Voříšek moderoval zprávy v televizi Nova. Na podzim 2012 se z obrazovek stáhl poté, co se v médiích objevila informace o jeho údajné spolupráci s StB. Definitivně se pak s televizí Nova rozešel na začátku loňského roku poté, co se vzájemně dohodli nečekat na projednání žaloby. Na Nově působil čtrnáct let. Od loňského roku Voříšek moderuje zprávy televize FTV Prima. 

-čtk-, -mav-