Murdoch nabídl za Time Warner 80 mld. dolarů

středa, 16. července 2014, 14:59 Aktuality, TV MediaGuru

Mediální magnát Rupert Murdoch je odhodlán koupit mediální skupinu Time Warner. Firmě předložil nabídku za 80 miliard dolarů (1,6 bilionu Kč), byla ale odmítnuta, napsal ve středu 16. července s odvoláním na zdroje list The New York Times a později to potvrdila i sama Murdochova skupina. Time Warner vlastní téměř poloviční podíl v majiteli české televize Nova, společnosti Central European Enterprises (CME).

Televizní a filmová společnost 21st Century Fox, kterou Murdoch ovládá, nabídku na koupi Time Warner předložila v minulých týdnech. Za jednu akcii nabízela 85 dolarů v hotovosti a v akciích. Murdochova společnost by údajně v rámci dohody prodala zpravodajskou stanici CNN, aby se vyhnula případným obavám regulátorů. CNN patří pod Time Warner a přímo konkuruje zpravodajskému kanálu Fox News, který vlastní Murdoch.

„Správní rada společnosti Time Warner se odmítla naším návrhem zabývat. S Time Warner v současnosti nejednáme,“ přiznala společnost 21st Century Fox. Podle The New York Times rada Time Warner o nabídce dlouho jednala, tento měsíc ale prý poslala zamítavý dopis. Fox počítal s použitím akcií bez hlasovacích práv u akciové složky nabídky, což byl jeden ze sporných bodů, uvedly zdroje listu.

Tržní hodnota Time Warner činí zhruba 63 miliard dolarů. Případnou transakcí by podle listu NYT vznikl kolos zahrnující televizní kanály jako Fox, Fox News či HBO či filmová studia jako Twentieth Century Fox a Warner Brothers.

Akcie Time Warner v úvodu obchodování na Wall Street vykazovaly nárůst o více než 16 procent a dostaly se přes 82 dolarů za kus. Akcie 21st Century Fox naopak vykazovaly pokles, který převyšoval hranici jednoho procenta. Později se jejich pokles trochu zmírnil.

-čtk-