O2 spouští TQ test, chce zvýšit digitální gramotnost

úterý, 15. července 2014, 10:56 Aktuality, Marketing MediaGuru

Operátor O2 spouští TQ test, který vypočítá tzv. technologický kvocient, tedy úroveň počítačových dovedností. Cílem TQ testu, do něhož se zapojila také společnost Seznam.cz, je mimo jiné zvýšení digitální gramotnosti Čechů, která jak ukazují průzkumy, není příliš vysoká. Češi sice digitální technologie používají denně, ale neumí plně využívat možností, které nabízejí.

„Z našich průzkumů například vyplývá, že chytrý telefon vlastní 44 % obyvatel České republiky, mobilní internetové připojení má ale už jen 64 % těchto uživatelů,“ vysvětluje Martin Žabka, manažer pro komunikaci a firemní odpovědnost O2 CR. Dále průzkumy ukazují, že existuje velký rozdíl mezi tím, jak Češi sami hodnotí své počítačové dovednosti a jaké úrovně dosahují ve skutečnosti.

Otázky použité v testu byly navrženy ve spolupráci s Českou společností pro kybernetiku a informatiku, pracovní skupinou ECDL-CZ, která je garantem kvality mezinárodního konceptu digitální gramotnosti.

Po vyplnění testu se každý účastník dozví nejen hodnotu svého technologického kvocientu, ale získá i diplom se slovním hodnocením. V něm bude na základě jeho odpovědí popsáno, jak si vede při využívání digitálních technologií, zda s nimi umí efektivně pracovat a pro jaké zaměstnání jsou jeho dosažené výsledky vhodné. Výsledky mohou účastníci testu sdílet na sociálních sítích a porovnávat je s ostatními. TQ test je omezen na tři vyplnění. Podpoří jej soutěž o ceny v podobě smartphonů a tabletů.

O2 se na rozvoj digitálních dovedností české populace zaměřuje již delší dobu. V roce 2012 představil operátor na svých prodejnách a na internetu tzv. O2 Guru, kteří pomáhají s orientací v digitálním světě. V rámci svého aktuálního komunikačního konceptu Chytré sítě chce inspirovat k využívání technologií.

-kch-