Lagardere dál bojuje o vysílání rádia BBC/Zet

středa, 20. srpna 2014, 08:01 Rádio MediaGuru

Majitel rádia BBC/Zet podal kasační stížnost proti rozhodnutí Městského soudu.

Společnost Lagardere Active ČR, která od loňského roku majetkově převzala společnost BBC Radiocom (Praha), provozovatele vysílání rádia BBC, podala kasační stížnost proti rozhodnutí Městského soudu v Praze. Ten rozhodl, že pokuta ve výši 100 tisíc korun, kterou Lagardere obdržela od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) kvůli porušování licenčních podmínek, je platná.

RRTV potrestala společnost vedenou Michelem Fleischmannem za to, že do svého vysílání BBC/Zet nezařazuje bloky dodávané od Českého rozhlasu. Podle rady jsou tyto bloky navázané na licenci, kterou BBC od RRTV získala. Spor o to, zda Lagardere má pořady od Českého rozhlasu ve stanovených pásmech zařazovat, už trvá víc než rok a provází vysílání BBC/Zet od té doby, co jej Lagardere převzala.

I přes rozhodnutí Městského soudu, který potvrdil postup Rady pro vysílání, trvá Lagardere na svém. „Jsme nadále přesvědčeni, že licenční podmínku nelze interpretovat tak, jak učinila RRTV a Městský soud. Do výsledku kasační stížnosti nebudeme na vysílání nic měnit, poté se zařídíme podle rozhodnutí soudu,“ uvedla tisková mluvčí společnosti Radka Pilzová. Pokud by ale odvolací soud potvrdil verdikt Městského soudu, bude Lagardere hledat takový model vysílání, který by vyhověl podmínce a zajistil možnost komercializace. „Navíc pokračuje řízení u RRTV o změně licenčních podmínek,“ dodala mluvčí.

Český rozhlas je toho názoru, že další osud rádia BBC/Zet je v rukách RRTV. „Je věcí RRTV, jak bude postupovat vůči společnosti Lagardare po rozsudku Městského soudu v Praze. Český rozhlas nebyl účastníkem sporu," uvedla pro ČTK vedoucí oddělení komunikace ČRo Kateřina Moravcová.

Nejvyšší správní soud zároveň potvrdil, že převod společnosti BBC Radiocom (Praha) pod Lagardere je platný. Tím tak může dojít k znovuotevření jednání na půdě RRTV o změně názvu rádia BBC na Zet. Lagardere usiluje o přejmenování rádia na Zet, o žádosti ale RRTV zatím nerozhodla. Jednání přerušila do doby, než svůj verdikt vynese Nejvyšší správní soud.

-mav-