ČT posoudí vysílané pořady, navrhne označení

čtvrtek, 11. září 2014, 07:01 Aktuality, TV MediaGuru

Česká televize bude posuzovat vhodnost pořadů vysílaných v hlavním vysílacím čase mezi 20:00 a 22:00 a zváží jejich případné označení piktogramem 15+. Na zasedání Rady České televize to ve středu 10. září řekl generální ředitel Petr Dvořák. Testovací režim na programech ČT1, ČT2 a ČT art začal v září a potrvá dva měsíce.

„Dramaturgové všech pořadů jsou povinni je klasifikovat podle závadných prvků a následně na základě kontextu vybraného pořadu doporučí, zda pořad zařadit od 20:00 s piktogramem 15+, který je vodítkem pro rodiče,“ řekl Dvořák. Během testovacího režimu bude fungovat komise složená z pracovníků ČT, která po dvou měsících vyhodnotí testovací režim a připraví možnost plného nasazení. Česká televize předpokládá konzultace s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání, Radou České televize a ministerstvem kultury.

Označování pořadů, takzvaný labelling, veřejnoprávní televize již využívá u dětského kanálu ČT :D. Ochrana dětského diváka je dlouhodobým tématem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Provozuje k tomu mimo jiné web Děti a média, který slouží jako platforma pro výměnu odborných názorů a nabídka pomoci a informací rodičům.

-čtk-