Economia se má omluvit Rittigovi za článek

čtvrtek, 18. září 2014, 10:00 Aktuality, Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Vydavatelství Economia se má omluvit lobbistovi Ivu Rittigovi za loňský článek „Razie proti kmotrům“, nemusí mu ale platit požadovaných 100 000 korun. Ve čtvrtek 18. září o tom rozhodl pražský městský soud, který tak částečně vyhověl Rittigově žalobě. Podle soudu článek neoprávněně zasáhl do lobbistovy občanské cti. Rozsudek není pravomocný, vydavatelství se proti němu odvolá.

Economia má do 30 dnů od právní moci rozsudku zaslat Rittigovi dopis s omluvou, zároveň má také omluvu na jeden den uveřejnit na serveru iHned.cz. Rittig, který se vyhlášení verdiktu nezúčastnil, požadoval vyvěšení omluvy po dobu dvou týdnů, to ale soudce Tomáš Novosad zamítl, stejně jako žádost o finanční zadostiučinění. „Peníze soud nepřiznal vzhledem ke všem okolnostem věci a vzhledem k osobě žalobce,“ uvedl Novosad s tím, že Rittig má přístup do médií, kterým poskytuje rozhovory, takže má možnost se veřejně hájit. Lobbistovou žalobou se bude zabývat ještě Vrchní soud v Praze.

Článek zveřejněný na serveru iHned.cz souvisel s loňskou razií policie v kauzách kolem tehdejší šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové (Nečasové). Zpráva z loňského 18. června nazvaná „Razie proti kmotrům: K sejfům vede stopa od Rittigova muže najatého na černou práci“ vyšla několik dní po této policejní akci, která zahrnovala i domovní prohlídku u Rittiga.

Text obsahoval mimo jiné informace o tom, že Rittigutajenou firmu s podnikatelem Václavem Rybou, který mu sjednává schůzky, předává peníze či zprostředkovává užívání bankovních schránek. Zároveň uváděl, že policie při rozsáhlých prohlídkách sejfů, kanceláří a domů vycházela s vysokou pravděpodobností z odposlechů a sledování nejen Ryby, ale i Rittiga.

Lobbista popírá tvrzení, že by pro něj Ryba vykonával „špinavou práci“. Vadí mu také to, že jej článek spojil s miliony a zlatem zabaveným při razii.

Economia argumentuje mimo jiné tím, že autor článku postupoval podle zásad novinářské profese a informace si ověřil z několika zdrojů. Jeho hlavním pramenem prý bylo usnesení, jímž soud nařídil domovní prohlídky. Skutečnost, že podle pozdějších zjištění neměl Rittig se zabavenými penězi a zlatem nic společného, tak podle vydavatelství v tomto sporu nehraje roli.

V kauzách kolem současné Nečasovy manželky Nagyové čelí Rittig obvinění kvůli údajnému vyzrazování utajovaných zpráv z Bezpečnostní informační služby.

-čtk-