HN přibližují zavedení paywallu pro deník Die Welt

středa, 10. září 2014, 10:12 Aktuality, Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Hospodářské noviny věnují pravidelnou rubriku Sociální sítě Miloše Čermáka případu zpoplatnění obsahu internetového deníku předního seriózního německého listu Die Welt. Ve středečním vydání HN vychází celostrana, která popisuje postavení deníku před rozhodnutím online obsah zpoplatnit. Situaci přitom přirovnává k současnému postavení českých tištěných titulů.

„Německo bylo před dvěma lety v podobné situaci jako Česko dnes. Většina obsahu byla na webu k dispozici zadarmo. A některá média deklarovala, že to tak zůstane. Lidé nebyli zvyklí platit. A když už v prosinci 2011 šéf vydavatelství Mathias Döpfner zpoplatnění deníku oznámil, tvářili se na to mnozí septicky,“ píše Miloš Čermák po osobní návštěvě deníku Die Welt.

Placený obsah po vyčerpání dvaceti článků zdarma zavedl online deník Die Welt v prosinci 2012. Od té doby získal 53 tisíc digitálních předplatitelů. Prodaný náklad novin dosahuje 200 tis. výtisků.  Z celkové návštěvnosti serveru je platících čtenářů cca 5 %. „Vydavatelství hledí na téměř dva roky trvající zpoplatnění jako na úspěch. Na fanfáry a vítězné zpěvy o záchraně novin je ale příliš brzy,“ uvádí ve svém článku Miloš Čermák.

-mav-