Balvínova TV4YOU spustila službu pro streamování TV

čtvrtek, 16. října 2014, 08:51 Aktuality, Internet & Mobil, TV MediaGuru

Nezisková organizace TV4YOU, za kterou stojí bývalý šéf České televize, Óčka a ministr kultury Jiří Balvín, spustila službu pro sledování televize na mobilních zařízeních. Takzvaný personální streaming vedle televizních stanic z pozemního vysílání (DVB-T) by do budoucna mohl obsahovat i placené kanály. Vyplývá to z prezentace, kterou novinářům představili autoři projektu.

TV4YOU spustila internetové stránky, kde se uživatelé mohou zaregistrovat pro sledování televize na chytrém zařízení s operačním systémem iOS nebo Android. Služba je poskytována zatím na vybrané kanály obsažené v pozemním vysílání, tedy na kanály, ke kterým má uživatel zakoupena práva například formou koncesionářského poplatku. Předpokladem ke sledování je internetové připojení přes síť 3G nebo wi-fi.

Podle Balvína nejde o televizní vysílání v tradičním smyslu. "My nic nevysíláme. Je to osobní streaming s jedinečným přístupem, který nemůžete předat nikomu jinému," řekl Balvín.

Streaming videa na chytrá zařízení již v Česku nabízí například O2 v rámci své internetové televize O2 TV Go. Některé firmy spuštění podobné služby připravují. Nový projekt TV4YOU je pro uživatele zdarma, jeho autoři počítají s příjmy z reklamy, která má oslovit především mladší cílovou skupinu.

Při prodeji reklamy bude TV4YOU spolupracovat s mediálním zastupitelstvím atmedia. Zadavatelům nabízí například bannerové kampaně ve vybraných částech aplikace, do budoucna má být zahrnuta také videoreklama. Jednou z možností využití má být vytvoření dočasných kanálů pro konkrétní události, jako jsou sportovní přenosy nebo kulturní události.

Nezisková organizace TV4YOU, jež nyní funguje jako takzvaný zapsaný spolek, spolupracuje s technologickými partnery, především se společností Smart Media Solution, která se zabývá vývojem aplikací pro distribuci video obsahu, a Západočeskou Univerzitou Plzeň. Na počáteční investici se podílel podnikatel Miroslav Řiháček. Zakladatelem je vedle Řiháčka a Balvína ještě Martin Hruška.

-čtk-