Film Osmy z produkce ČT bodoval v Berlíně

pondělí, 27. října 2014, 05:27 Aktuality, TV MediaGuru

Film Osmy z produkce brněnského studia České televize získal na festivalu Prix Europa 2014 prestižní ocenění v kategorii TV Drama. Černou komedii z období tuhé normalizace natočil režisér Jiří Strach. Výsledky soutěže vyhlásili porotci v pátek večer na slavnostním ceremoniálu v Berlíně.

Scenárista Marek Epstein děj filmu zasadil do přelomu 70. a 80. let minulého století. Úředník Richard v opilosti podepíše Chartu 77 a od té chvíle se mu problémy a smůla lepí na paty. Jeden den, o kterém film vypráví, se mění přímo v noční můru. Richard se původně děsí jen plánovaného trhání osmiček u zubaře. Zároveň ale prožívá řadu dalších katastrof a lapálií.

Hlavní roli ztvárnil Ivan Trojan, ve filmu účinkují také Zuzana Stivínová, Josef Dvořák a Tomáš Töpfer. Snímek už letos získal několik festivalových ocenění. Na Novoměstském hrnci smíchu obdržela Stivínová cenu za nejlepší ženský herecký výkon. V mužské kategorii tam zvítězil Ivan Trojan, film dostal také cenu Zlatý prim.

"Máme samozřejmě velkou radost. Hlavně z toho, že tato cena bezpochyby dokazuje, že český televizní film dokáže směle konkurovat největším televizním produkcím na světě," uvedl kreativní producent ČT David Ziegelbauer. Televizní diváci film zhlédnou v neděli 14. prosince od 20:00 na ČT1.

Prix Europa je největší evropský festival televizních, rozhlasových a online pořadů Pořady České televize jsou do soutěže nominovány téměř v každém ročníku. Prestižní nominaci proměnil v roce 2008 dokumentární film René.

-čtk-