Média na víkend připravují volební vysílání

pátek, 10. října 2014, 14:29 Aktuality, Rádio, TV MediaGuru

Tuzemská média se o víkendu budou tradičně věnovat volebnímu dění. Česká televize spustí volební studio na ČT24 v sobotu ve 13:30. Po uzavření volebních místností speciální vysílání zahájí také Radiožurnál. Televize Nova v sobotu odvysílá troje mimořádné Televizní noviny. 

Česká televize ve speciálním studiu diváky seznámí s výsledky voleb do zastupitelstev a s postoupivšími kandidáty z prvního kola voleb do Senátu. Moderátory budou kromě Václava Moravce a Zuzany Tvarůžkové také Daniela Písařovicová a z virtuálního studia Marcela Augustová. Kromě analýz celostátních výsledků a následných předpokládaných dopadů voleb nabídne i reakce ze sociálních sítí a zaměří se na jednotlivé regiony. V nedělním diskusním pořadu Otázky Václava Moravce vystoupí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). 

Český rozhlas začne speciální vysílání na Radiožurnálu v sobotu ve 14:00, o dvě hodiny později se přidá ČRo Plus. Hlavními moderátory budou Jan Pokorný a Jan Bumba. "Vzhledem k rekordnímu počtu kandidátů i specifikám volebního systému v komunálních volbách počítáme s vysíláním minimálně do 21 hodin, v neděli navážeme dopoledne hodinovými bloky na Radiožurnálu a Českém rozhlase Plus," řekl ředitel Centra zpravodajství Tomáš Pancíř. 

Reportéři budou ve volebních štábech, počítá se také se živými vstupy z regionů. Zpravodajství bude k dispozici rovněž na rozhlasovém webu, a to včetně sčítací aplikace s výsledky za jednotlivé obce. V neděli bude speciální volební blok pokračovat na Plusu od osmi a na Radiožurnálu od devíti ráno. 

Průběžné výsledky budou moci diváci sledovat také na TV Nova a zpravodajském portálu TN.cz. "Od sobotních čtrnácti hodin do vysílání hlavní zpravodajské relace připravujeme hned troje mimořádné Televizní noviny, ve kterých Markéta Fialová odprezentuje aktuální průběžné volební výsledky. Ve všech zásadních volebních štábech budeme mít svoje zpravodajské týmy, které se zaměří nejenom na komentáře politiků k výsledkům voleb, ale i na zákulisí jejich fungování," uvedl ředitel sekce zpravodajství Martin Švehlák. Tomu nejzajímavějšímu se má věnovat i hlavní blok večerních Televizních novin. 

Televize Prima vedle hlavní zpravodajské relace tematicky přizpůsobí svůj nedělní diskusní pořad Partie, jehož hosty budou politologové Vladimíra Dvořáková z Vysoké školy ekonomické a Lukáš Jelínek z Masarykovy dělnické akademie. 

Průběžné výsledky se budou objevovat i na zpravodajských portálech celostátních novin. Například server Lidovky.cz nabídne údaje v sobotu od 14:00 na své hlavní straně. Tištěné Lidové noviny pak na pondělí připravují speciální rozšířené vydání s výsledky, komentáři a analýzami voleb. 

-čtk-