Aplikace TV4you byla stažena z Google Play

středa, 19. listopadu 2014, 07:00 Internet & Mobil, TV MediaGuru

Společnost Google vyřadila z nabídky diskutovanou aplikaci pro sledování TV v mobilech TV4you.

Z nabídky Google Play byla stažena aplikace TV4you. Společnost Google tak zareagovala na podnět komerčních provozovatelů vysílání, kterým se nelíbí, že aplikace šíří jejich obsah bez svolení vysílatelů. „Můžeme potvrdit, že aplikace TV4you byla na podnět provozovatelů televizního vysílání stažena z internetového obchodu Google Play. Vítáme krok Googlu, který potvrzuje, že bez souhlasu příslušného provozovatele vysílání není možné šířit či jinak užívat televizní programy,“ potvrdila mluvčí Novy Anna Suchá. 

Provozovatel aplikace, sdružení In4you, dva dny po vyřazení sdělila, že zásah vnímá jako omezení svobodného podnikání a omezování práva občanů k volnému přístupu k informacím. „Nejsme srozuměni se stavem, kdy si soukromé subjekty přivlastňují právo rozhodovat o tom, jaký technický prostředek využije divák k přístupu k obsahu, který mu byl nabídnut bezplatně ke sledování," uvedl in4you.

Na úterní tiskové konferenci sdružení zopakovalo, že se nedopouští ničeho nekalého. „Nic nevysíláme ani klasickým, ani převzatým vysíláním,“ zdůraznil Jiří Balvín, bývalý generální ředitel ČT, který je se sdružením spojený. Argumentuje tím, že v případě služby TV4you nejde o vysílání, ale o technické řešení umožňující sledovat program na mobilním zařízení.

Komerční televize a Česká televize považují službu za nelegální. Jsou přesvědčeny, že  internetový přenos televizního vysílání vyžaduje souhlas původního vysílatele. FTV Prima v uplynulém týdnu uspěla u soudu s žádostí o vydání předběžného opatření na vyřazení programů Primy z nabídky TV4you. Balvín v úterý řekl, že se soudem je TV4You připravena spolupracovat, v současnosti běží 15denní odvolací lhůta. TV4you ale aplikaci podle jeho slov nemůže měnit.

TV4you umožňuje sledovat 13 televizních stanic volně dostupných v pozemním vysílání také na mobilním zařízení jako tablet nebo smartphone. Firma podle informací, které poskytla v úterý, plánuje počet kanálů rozšiřovat. Služba byla původně dostupná na chytrých zařízeních s operačním systémem iOS nebo Android.

-mav-

Aktualizováno v pátek 21.11. 2014 v 18:00 o stanovisko In4you.