RRTV i Rada ČRo se budou zabývat Hovory z Lán

úterý, 04. listopadu 2014, 04:51 Aktuality, Rádio MediaGuru

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a Rada Českého rozhlasu se budou zabývat posledními Hovory z Lán. Obě instituce dostaly množství stížností posluchačů na vulgarismy, které v pořadu Českého rozhlasu zazněly z úst prezidenta Miloše Zemana. Posuzovat budou nikoli výroky hlavy státu, ale to, zda nepochybil Český rozhlas.

"Zaznamenali jsme desítky stížností," řekl ČTK předseda RRTV Ivan Krejčí. Předpokládá, že v příštích dnech tento počet zřejmě dosáhne stovky, o které mluvil při prvních odhadech. "V každém případě to bude rekordní," dodal odpoledne. Rada se pořadem bude zabývat na příštím zasedání za dva týdny. Krejčí očekává, že v případě zjištění prohřešku vydá rada upozornění na porušení zákona, nebo si vyžádá další vyjádření od Českého rozhlasu.

Situací se v příštím týdnu bude věnovat také Rada Českého rozhlasu. K dispozici by měla mít stanovisko etické komise. Dnes radě, podobně jako samotnému Českému rozhlasu, dorazily stížnosti posluchačů. Do odpoledne jejich počet narostl na patnáct, řekl ČTK místopředseda rady Jiří Vejvoda. "Tématem našeho zkoumání není prezident Zeman, ale to jak se zachoval rozhlas. Budeme se ptát, jestli tomu šlo v živém vysílání zabránit, což podle nás nešlo. A hlavně jak se k případným dalším Hovorům z Lán bude rozhlas stavět," řekl.

Český rozhlas s pořadem nadále počítá, chce si ale s Hradem o poslední události promluvit. "Pořad nadále vysílat budeme, v komunikaci s prezidentskou kanceláří se nicméně k poslednímu vysílání Hovorů z Lán vrátíme," řekl mluvčí rozhlasu Jiří Hošna.

Rozhlas uvedl, že po odvysílání pořadu v neděli večer zaznamenal nevídaný nápor internetových uživatelů. Vysoký počet překotných požadavků na přehrání a vyhledávání konkrétních pasáží technika dokonce vyhodnotila jako útok na její webové stránky. "Ve 22:00 jsme museli zastavit některé bloky IP adres, které vykazovaly chování nejvíce podobné útoku, a systému tak částečně odlehčili," řekl mluvčí.

Hlava státu použila vulgarismy v nedělním vysílání Hovorů z Lán na Radiožurnálu. Zeman to vysvětlil tím, že tak činí i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. A protože Schwarzenberga má ráda pražská kavárna, tak se prý prezident chtěl těmto lidem zalíbit.

-čtk-