Content marketing nepřináší okamžité výsledky

sobota, 03. ledna 2015, 09:51 Marketing MediaGuru

Content marketing je vhodný pro budování důvěry ke značce, říká Lukáš Tomis z online banky Zuno.

Pojem content marketingu se ve světě marketingové komunikace skloňuje už nějaký čas. V České republice mu ve své strategii věnuje značný prostor například online banka Zuno. Před necelým rokem rozjela naplno svůj blog, na kterém bloguje mimo jiné i ředitel banky Peter Lakata či novináři a bloggeři z nefinanční sféry. „Za tu dobu se z našeho blogu stal plnohodnotný informačně-zábavní kanál, který lze významově srovnat s Facebookem nebo klasickými tiskovými zprávami,“ říká Digital Communications Manager pro Česko a Slovensko společnosti Lukáš Tomis.

Facebook spolu s dalšími sociálními sítěmi přitom hraje v rámci content marketingové strategie banky neméně důležitou roli. Na Facebooku se banka zaměřuje především na zákaznický servis, přináší ale i zábavu a informace z finančního světa formou online chatů, rozhovorů, videí, anket, kvízů nebo infografik. Na Twitteru značku prezentuje mimo jiné již zmíněný Peter Lakata, který tweetuje jako jediný šéf banky v regionu, a marketingový šéf Bohdan Fedor. „Fanoušky neobtěžujeme až tolik finančními produkty, spíše se snažíme, abychom jim byli k dispozici, když to zrovna potřebují,“ popisuje Tomis.

Vzorem nám je Red Bull

Pro Zuno je content marketing především o budování důvěry ve značku, potažmo v online banku. „Chybou je očekávat okamžité výsledky – zvýšení prodeje nebo masivní znásobení návštěv webu ze dne na den. O tomhle content marketing není. Jeho role spočívá v tom, že dlouhodobě vytváříte zajímavý, silný a užitečný obsah pro konkrétní cílovky, a tím získáváte jejich pozornost, a hlavně důvěru ke značce, která jim logicky musí mít co nabídnout a musí si ji zasloužit autentickým obsahem,“ vysvětluje Tomis a dodává, že vzorem je jim v content marketingu Red Bull, který zosobňuje vysoce atraktivní obsah založený na emocích, silné vůli a neobyčejných lidských příbězích.

V přípravě obsahu se Zuno soustředí na provázanost a lokalizaci jednotlivých témat. Snaží se téma vždy vytěžit vzhledem k různému publiku. „Nejlépe je mít jen jedno nosné téma, to dále rozpracovávat a recyklovat do různých forem a podob,“ přibližuje Lukáš Tomis a poukazuje na příklad letošních lokalizovaných kampaní, které cílily například na bikerskou komunitu či na milovníky hororů: „Vysoce specializovaným obsahem se nám daří oslovit zákazníky, kteří jsou tak trochu mimo mainstream. Je to trochu náročnější, ale právě oni patří mezi naše nejvěrnější. Oni totiž už vědí, proč jsou s námi.“ Od toho se odvíjí také podoba mediamixu. Televizní reklama bude sice vždy významnou součástí ATL komunikace, nicméně již nyní se pozornost značky přesouvá do ostatních komunikačních kanálů.

V letošním roce připravuje Zuno několik nových projektů, které propojí offline a online svět. „Plánujeme i rozšíření směrem do audio a video contentu a hodláme se také spojit s celou řadou velmi zajímavých a na první pohled netradičních partnerů,“ prozrazuje Tomis.

-kch-