Na webu se draze nabízejí výtisky Charlie Hebdo

pátek, 09. ledna 2015, 08:27 Aktuality, Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Za 650 až 1000 eur (18.130 až 28.000 Kč), v jednom případě dokonce za 50.000 eur (1,4 milionu Kč) se začaly na americkém internetovém prodejním serveru eBay nabízet středeční výtisky francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo, které vyšly v den teroristického útoku proti jeho redakci. Na 60.000 výtisků v ceně tří eur (84 Kč) se po vražedné střelbě v pařížské redakci rychle vyprodaly, nejméně 80 jich nyní lidé nabízeli za horentní částky.

"Vzácné poslední noviny Charlie Hebdo," stálo v jednom inzerátu. "Poslední Charlie Hebdo vycházející s atentátem," uvedl jiný prodejce. Tyto finanční transakce odsuzovali mnozí uživatelé internetových sociálních sítí. "Kšeft je kšeft, jak smutné," napsal například jeden uživatel webu.

Americká obří firma agentuře AFP vysvětlila, že respektuje svobodu trhu a v otázce cen prodávaných věcí nevnucuje žádná omezení.

Útok, při kterém zahynulo 12 lidí, paradoxně pomůže finančně i samotnému týdeníku, kterému předtím hrozil bankrot. List koncem loňského roku vyzval partnery a veřejnost, aby mu pomohli, ale do konce roku 2014 získal jen několik desítek tisíc eur. Nyní mu nabídlo pomoc mnoho firem a jednotlivců.

"Pomoci týdeníku chce hodně lidí, hodně intelektuálů, hodně umělců," řekl v rozhlasové stanici France Inter bývalý šéf Charlie Hebdo Philippe Val.

Firma MLP si za distribuci středečního čísla měla jako obvykle vzít 50 procent z ceny, ale vzdala se jich. "Chceme, aby celá tržba šla přímo listu Charlie Hebdo a obětem," vysvětlil mluvčí MLP. O finanční pomoci se prý diskutuje i ve vládě.

"Budeme pokračovat. Rozhodli jsme se, že příští týden vyjdeme. Všichni jsme se na tom shodli," řekl člen redakce Patrick Pelloux. Díky pomoci a novému zájmu veřejnosti počítá s tím, že příští číslo bude moci vyjít v nákladu milion výtisků. Redakce začne pracovat v pátek, a to v prostorách, které ji v Paříži poskytl levicový deník Libération. 

-čtk-