Novým místopředsedou Rady ČT bude Jan Bednář

středa, 21. ledna 2015, 16:06 Aktuality, TV MediaGuru

Novým místopředsedou Rady ČT bude Jan Bednář. Nahradí Reného Kühna, který po dvou letech na funkci znovu nekandidoval. Rozhodla o tom dnes Rada ČT. Dalšími místopředsedy zůstávají Richard Hindls a Jiří Závozda. 

O uvolněnou místopředsednickou pozici se kromě Bednáře ucházel také Luboš Beniak. Kühn bude v radě dál působit jako řadový člen. K rozhodnutí neobhajovat funkci uvedl, že se členové na místopředsednických postech mají střídat. Sám na pozici navrhl právě Bednáře pro jeho novinářskou zkušenost ve veřejnoprávních médiích včetně BBC.

"Jsem pro pluralitu názorů. Chci pracovat na základě konsensu a vzájemného pochopení," uvedl Bednář, jehož mandát začne 28. ledna. "Těší mě, že mám tak velkou důvěru," dodal poté, co v prvním kole získal deset z patnácti hlasů.

Rada České televize představuje orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje právo kontrolovat činnost ČT. Do působnosti náleží například jmenovat a odvolávat generálního ředitele a na jeho návrh ředitele televizních studií, schvalovat rozpočet a závěrečný účet nebo kontrolovat plnění rozpočtu ČT. V jejím čele je předseda Jaroslav Dědič. 

V letošním roce se očekává změna pravidel fungování Rady České televize a Rady Českého rozhlasu. Ministerstvo kultury již oznámilo práce na novele zákonů upravující obě veřejnoprávní média. Předpokládá, že návrh zákonů předloží vládě do konce roku.

-čtk-