Prodejům pomáhá cross-category komunikace

pátek, 23. ledna 2015, 09:50 Aktuality, Outdoor, Reklama, Výzkum MediaGuru

Paletový ostrov Český svět grilování, který využíval cross-category komunikaci v místě prodeje, pomohl navýšit prodeje Sedlčanského Hermelínu na gril o 33 %. Vyplývá to z výzkumu PEFS – POP Effectivity Focus Study, který pro asociaci POPAI vypracovala výzkumná agentura Ipsos.

Kampaň Český svět grilování byla realizována ve vybraných prodejnách řetězce Interspar a jejím iniciátorem a koordinátorem byla společnost Bongrain – Povltavské mlékárny. Poprvé proběhla v letních měsících roku 2013, podruhé v létě loňského roku.

V rámci kampaně byly vytvořeny tematické koutky, při jejichž realizaci spolupracovali výrobci, jejichž portfolio je spjato s grilování. Kromě koordinátora se do ní zapojily společnosti Plzeňský Prazdroj, Vitana, Intersnack a La Lorraine. V koutcích bylo možné zakoupit vybrané produkty: hermelíny na gril, maso, koření, bagety, pivo nebo chipsy. „Cílem kampaně je nakupujícím připomenout a maximálně zjednodušit přípravu letního grilování tak, aby vše potřebné našli na jednom místě v rámci jednoho tematického promokoutku,“ upřesnil záměr Českého světa grilování Michal Vrbka, Category & trade marketing manager firmy Groupe Bongrain.

SvetGrilovani

V rámci průzkumu byl analyzován vliv paletového vystavení na prodeje jednoho z prodávaných produktů, a to Sedlčanského Hermelínu na gril. Pro analýzu byla využita prodejní data z devíti prodejen, v nichž byl paletový ostrov nainstalován, a ze vzorku prodejen, v nichž probíhala pouze promoční aktivita bez paletového ostrova.

Analýza potvrdila, že paletový ostrov během celého období kampaně navýšil prodeje Sedlčanského hermelínu na gril o již zmíněných 33 %. Pozitivní vliv Českého světa grilování byl silnější v době mimo slevové akce, kdy generoval navýšení 53 % oproti období během slevových akcí s navýšením 17 %. To je dáno obecnou sílou vlivu cenových promocí v produktové kategorii. Už jen nižší cena totiž výrazně stimuluje impulzní prodejní potenciál a efekt samotného POP média je pak nižší oproti jeho výkonu během období bez cenové promoce.

Dnem nejčastějšího nákupu Sedlčanského hermelínu na gril se potvrdil pátek, během kterého se prodala čtvrtina z týdenního objemu prodejů těchto produktů. Dalšími nejsilnějšími dny nákupu byly čtvrtek a sobota.

V rámci průzkumu byla rovněž provedena srovnávací meziroční analýza kampaní. Celkový výkon promo aktivity vyšel v roce 2014 o cca 15% nižší oproti první vlně v roce 2013. Důvod je však dle slov Michala Vrbky z Bongrainu velmi pozitivní: „Meziročně se navýšily běžné prodeje Hermelínu bez promocí, lidé náš produkt častěji kupují spontánně.“

-kch-