Rada pokutuje Active TV, digitální licenci má Pigy.cz

čtvrtek, 22. ledna 2015, 17:46 Aktuality, Rádio, TV MediaGuru

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) uložila tři pokuty provozovateli programu Active TV v celkové výši 900.000 korun za údajně nekalé obchodní praktiky. Stotisícovou sankci si odnesla společnost CET 21 za příliš reklamy na stanici Fanda. V tiskové zprávě o tom informovala rada, která na posledním zasedání rovněž udělila celoplošnou digitální licenci programu Pigy Rádio a zahájila správní řízení s provozovatelem služby TV4you. 

Tři pokuty dostala společnost TV CZ za údajné nekalé obchodní praktiky v rámci vysílání stanice Active TV. Ve všech případech rada upozornila na to, že diváci v televizní soutěži neměli šanci na úspěch. Požadovaná odpověď totiž byla nesprávná, resp. odhalení správné odpovědi spočívalo v "takové racionálně neuchopitelné podmínce, kterou nemohl soutěžící odkrýt," odůvodnila rada své rozhodnutí.

Stotisícovou pokutu si odnesla CET 21 za to, že ve vysílání programu Fanda bylo ve sledovaném dni od 13:00 do 14:00 odvysíláno 850 sekund reklamy a teleshoppingu. Byla tak o 130 sekund překročena přípustná délka času, který v jedné hodině může být obchodním sdělením vyhrazen. Ve všech případech je pokuta splatná do 30 dnů od nabytí právní moci.

Rada na zasedání v tomto týdnu rovněž udělila licenci společnosti Lagardere Active ČR, a to k provozování celoplošného digitálního vysílání programu Pigy Rádio prostřednictvím pozemních vysílačů. Licence je stanovena na dobu osmi let. Lagardere zatím první české pohádkové rádio Pigy, určené především malým posluchačům od tří do osmi let, provozoval na internetu.

Rada se na zasedání zabývala také službou na streamování videa TV4you, za kterou stojí někdejší šéf České televize a bývalý ministr kultury Jiří Balvín. Po seznámení s argumenty spolku in4you s ním zahájila správní řízení. Zjišťovat bude, zda se provozovatel služby nedopustil porušení zákona, když "poskytoval on-line šíření některých zemských digitálních televizních programů veřejnosti prostřednictvím služby TV4you, a tedy provozoval převzaté vysílání, aniž k tomu byl oprávněn podle tohoto zákona". Proti službě v loňském roce ostře vystoupily Nova a Prima, jejichž stanice TV4you šířila. Zástupci služby se naopak bránili, že nejde o vysílání, ale pouhé zpřístupnění televizního obsahu.

-čtk-