Útok na francouzský týdeník si vyžádal 12 mrtvých

středa, 07. ledna 2015, 06:53 Aktuality, Tisk MediaGuru

Nejméně 12 mrtvých a deset zraněných, z nichž pět je v kritickém stavu, si dnes vyžádal útok zatím neznámých střelců v pařížském sídle satirického týdeníku Charlie Hebdo. Redakci v minulosti vyhrožovali násilím islámští radikálové. Prezident François Hollande označil útok, jehož nejméně dva pachatelé jsou na útěku, za "barbarský" teroristický čin. Bezpečnostní služby nyní pátrají po údajně dobře vyzbrojených teroristech, kteří při útěku ulicemi metropole prý porazili autem a zranili jednu osobu.

"Pomstili jsme proroka," zvolali podle očitých svědků pachatelé při útěku od redakce, která na první stránku dnešního vydání svého satirického listu umístila karikaturu spisovatele Michela Houellebecqa u příležitosti vydání jeho polemického románu Soumission (Podrobení) o islamizované Francii.

Mezi oběťmi jsou dva policisté, mezi zraněnými jsou policisté tři. Útočníci utekli z místa ve dvou autech, řekl představitel policie Luc Poignard. Průběh útoku je zatím nejasný. Redakci v minulosti kritizovali muslimové, že prý urážela některými svými karikaturami jejich víru.

Podle zdrojů agentury AFP byli útočníky dva muži vyzbrojení mimo jiné útočnými puškami Kalašnikov a granátometem. Dva muži v černých kapucích vstoupili před polednem SEČ do budovy vyzbrojení kalašnikovy a několik minut poté se ozvala střelba, uvedl jeden očitý svědek.

"Je to masakr," řekl Poignard televizní stanici BFM k tomuto nejkrvavějšímu teroristickému útoky ve Francii za posledních nejméně 20 let.

Útok odsoudili nejvyšší čeští státní představitelé včetně ministra financí a majitele mediální skupiny Mafra Andreje Babiše. „To, co se stalo v Paříži, je nelidský, barbarský útok proti lidem, kteří se nijak nemohli bránit. Je to útok na hodnoty demokracie a důkaz toho, že nebezpečí islámského terorismu nesmíme v Evropě podceňovat. Je jasné, že radikální islám se stává i naším problémem. Jsme součástí Evropské unie a svobodného světa," uvedl Babiš.

Ve středu bylo zároveň evakuováno madridské sídlo španělské mediální skupiny Prisa, do níž patří například deník El País. Stalo se tak poté, co do něho dorazil podezřelý balíček. S odvoláním na mluvčí společnosti o tom informovala agentura Reuters.

-čtk-