Privátní značky musí zlepšit svou image

středa, 04. února 2015, 13:37 Marketing MediaGuru

Na českém trhu si privátní značky stále drží 19% podíl, vyplývá z průzkumu Nielsen.

Privátní značky vnímají čeští spotřebitelé při svém nakupování jako vhodnou alternativu ke značkám. Až polovina z nich je nakupuje pravidelně či občas, jen 10 % spotřebitelů si je nekoupí nikdy. Privátní značky většina spotřebitelů (67 %) pojímá jako levnější než značkové zboží a 52 % u nich oceňuje dobrý poměr ceny a kvality.

Jak nakupujete privátní značky při běžném nákupu

Zdroj: Nielsen Omnibus, květen 2014, N=1000
Zdroj: Nielsen Omnibus, květen 2014, N=1000

Průměrný podíl privátních značek na trhu se dlouhodobě drží na 19 %. Důvodem proto je silný promoční vliv značkového zboží, například v loňském roce se v promocích prodalo 53,8 % potravin a 45,6 % drogistických výrobků. Vyplývá to z průzkumu agentury Nielsen, který byl ve středu prezentován na Retail Summitu.

Podíl privátních značek v potravinách

Zdroj: Nielsen Retail Measurement
Zdroj: Nielsen Retail Measurement

Podle Petra Křiklana z agentury Nielsen zůstane podíl privátních značek na trhu i nadále stejný, nebo poroste jen velmi pomalu. Do budoucna neovlivní pozici silných značek, spíše budou nahrazovat menší a slabší značky.

Pro úspěch privátních značek je však nyní potřeba zaměřit se především na jejich kvalitu. „Privátní značky musí nastoupit na novou cestu, která je trnitá a těžká,“ myslí si Olin Novák z marketingu řetězce Tesco s tím, že model nejnižší ceny již k růstu nepomáhá: „Tlak na cenu, špatný obal, to vše přispělo k tomu, že si lidé myslí, že kvalita těchto výrobků není dobrá.“ Novou cestu vidí v investicích, inovacích a důrazu na kvalitu. V případě Tesco tuto cestu nyní představuje řada Tesco Finest, jež svou komunikaci nestaví na ceně, ale na kvalitě.

Na kvalitu se u svých privátních značek orientuje také společnost Coop, která má na trhu tři řady privátních značek. Nejlevnější řada Klasik chce nabízet „kvalitu za přijatelnou cenu“, střední řada, v níž jsou značky rozděleny podle kategorií, nabízí „kvalitu za příznivou cenu“ a prémiová řada Coop Premium staví na „výjimečné kvalitě za příznivou cenu“. Až 70 % prodaných privátních značek Coop pochází z té střední řady.

Potřebu změny přístupu k privátním značkám vidí také výrobci, dodavatelé pro privátní značky. Podle nich jsou na českém trhu privátní značky stále orientovány na cenu. „V USA či západní Evropě je cena minoritní částí při výběru dodavatele,“ říká Luděk Špejzl, vedoucí exportního oddělení společnosti Emco, která vyváží své výrobky do 40 zemí světa. Například na americkém trhu řetězce při výběru dodavatelů privátních značek zohledňují více kvalitu a přidanou hodnotu produktu, střed jejich zájmu přitom tvoří střední segment značek, nikoliv ten nejlevnější.

-kch-