Rada trestá Novu za Expozituru, ČT za PP

čtvrtek, 05. února 2015, 16:54 Aktuality, TV MediaGuru

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) uložila pokutu 300.000 korun provozovateli televize Nova za epizodu seriálu Expozitura. Sankci v poloviční výši obdržela společnost Eurocat za nesprávnou reklamu na doplněk stravy. Menší pokutu 50.000 korun dostala také Česká televize za nepatřičné zdůraznění produktu v pořadu Sama doma. Rada o tom informovala v tiskové zprávě.

Společnost CET 21, provozující televizi Nova, dostala pokutu za porušení pravidla nezařazovat přes den pořady a upoutávky, které by mohly ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých. Rada v odůvodnění vyjmenovala hned několik scén, které by mohly u dětí způsobit zvýšení úzkosti, podrážděnost, poruchy spánku nebo neadekvátní emoční reakce.

Další z hříšníků, zadavatel reklamy Eurocat, dostal pokutu 150.000 za reklamní spot, který obsahoval tvrzení vyvolávající dojem, že se jedná o doplněk stravy s vlastnostmi prevence, ošetřování, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění. Česká televize se podle rady provinila tím, že v pořadu Sama doma v rozhovoru na téma Jak vybrat tablet nepatřičně zdůrazňovala produkt Lenovo. 

Rada rovněž vydala několik upozornění na porušení zákona. U České televize si všimla například nesprávného označení sponzora v upoutávce na pořad Atlet roku 2014. ČT se podle rady provinila také tím, že v Událostech uvedla nepravdivý údaj o počtu petentů na podporu prezidenta kritizovaného za užité vulgarismy v rozhlasovém vysílání. Upozornění si vysloužila také FTV Prima za Partii s Jiřím Paroubkem, kterému bylo umožněno prezentovat politickou stranu NS-LEV 21 před volbami do Evropského parlamentu a byl tak zvýhodněn před jinými kandidáty.

Rada na svém posledním zasedání rovněž udělila společnosti CE Media licenci k provozování regionálního zemského televizního vysílání pro program Mňam TV. Vlastník stanice již dříve uvedl, že se spuštěním programu o vaření a životním stylu počítá v polovině února.

-čtk-