Dvořák se ohradil proti kritice ČT z řad politiků

středa, 25. března 2015, 15:31 Aktuality, TV MediaGuru

Generální ředitel České televize Petr Dvořák se ve středu ohradil proti kritice, která v poslední době zaznívá na adresu této veřejnoprávní instituce. Na veřejném zasedání Rady ČT vystoupil proti tvrzením o údajném nekontrolovaném hospodaření ČT, utracení miliardových rezerv nebo výjimečnosti financování prostřednictvím poplatků. Kritiku v posledních týdnech na ČT směřovali třeba prezident Miloš Zeman, předseda sněmovního volebního výboru Martin Komárek nebo senátor Jan Veleba. 

"Česká televize byla v minulých dnech obviněna z toho, že její hospodaření je nekontrolované a netransparentní. Není to pravda. Kontrola hospodaření České televize je v kontextu ostatních institucí financovaných z veřejných zdrojů nadprůměrná," řekl Dvořák mimo jiné s poukazem na nedávná slova z hnutí ANO. Například šéf hnutí Andrej Babiš v minulém týdnu Hospodářským novinám řekl, že "sedmimiliardový rozpočet je obrovský a hospodaření ČT dnes nemůže de facto nikdo kontrolovat. Dvořák dnes namítl, že taková kontrola existuje a opírá se o tři pilíře, a to Radu ČT spolu s její dozorčí komisí, nezávislý audit včetně auditu hospodaření a kontrolu veřejností.

V otázce údajného utracení rezerv, na které v minulých týdnech poukazoval senátor a předseda Strany práv občanů Jan Veleba, Dvořák upozornil, že ČT má přes tři miliardy disponibilních prostředků. V době jeho nástupu bylo na účtu 3,67 miliardy Kč a v rámci později schváleného dlouhodobého plánu bylo rozhodnuto, že prostředky budou v hodnotě zhruba dvou miliard považovány za rezervu určenou jen pro mimořádné projekty. Část peněz bude například využita na výstavbu nového studia v Brně, kde se hrubá stavba odhaduje na 300 milionů Kč, nebo novou digitální odbavovací technologii pro výrobu zpravodajství a sportu v hodnotě 200 milionů Kč.

Dvořák odmítl rovněž kritiku, že financování prostřednictvím poplatků není v Evropě běžné. "Není to pravda. Naprostá většina západoevropských televizí je primárně financována formou poplatků nebo formou daňového odvodu," zdůraznil.

Nejsilnější kritiku si televize v poslední době vysloužila od prezidenta Zemana. Na začátku měsíce na její adresu uvedl, že neplní veřejnoprávní funkci a současně podpořil návrh senátora Veleby na změnu placení televizních a rozhlasových poplatků. ČT to tehdy označila za bezprecedentní útok na její nezávislost.

-čtk-