Herman projedná s Dvořákem i Zemanův výrok

neděle, 08. března 2015, 08:38 Aktuality, TV MediaGuru

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se sejde ve čtvrtek s ředitelem České televize (ČT) Petrem Dvořákem. Budou debatovat i o výroku prezidenta Miloše Zemana, podle kterého televize neplní veřejnoprávní funkci. ČTK o tom informovala mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková. 

"Je zapotřebí zahájit smysluplnou diskusi o kvalitě práce veřejnoprávní televize, o jejím dalším směřování i o tom, zda například někdy kvalita pořadů ČT nezačíná být válcována kvantitou," citovala mluvčí Hermana. Debata by měla být také o mediálních zákonech, které ministerstvo kultury připravuje.

Zemanův páteční výrok vyvolal ostrou reakci ČT, podle níž jde o bezprecedentní útok na nezávislost televize, který za dobu její existence nemá obdoby. Prezident navíc podpořil záměr, aby lidé mohli peníze určené na koncesionářské poplatky věnovat na obecně prospěšné účely.

Prezident reagoval na Dvořákovo vyjádření, aby poplatek hradili i lidé bez televizních přijímačů. Zeman přitom připomněl návrh 15 senátorů v čele s Janem Velebou (SPO), kteří prosazují, aby koncesionářské poplatky mimo jiné nemuseli pět let platit ti, o nichž ČT či rozhlas zveřejnily nepravdivou informaci.

Koncesionářských poplatků se zastal premiér Bohuslav Sobotky (ČSSD), podle kterého jsou zárukou, že veřejnoprávní televize a rozhlas (ČRo) nejsou závislé na podnikatelských skupinách ani na momentální vládě.

Senátorské snahy o změny v pravidlech koncesionářských poplatků zatím nikdy příliš úspěšné nebyly.

-čtk-