Uděleny rekordní pokuty za nevyžádanou reklamu

středa, 11. března 2015, 07:40 Aktuality, Reklama MediaGuru

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) dal dvěma firmám rekordní pokutu za posílání e-mailů s nevyžádaným obchodním sdělením. Společnost eMarketing CZ s.r.o. má zaplatit 1,5 milionu korun, firma Traffic7 s.r.o 1,9 milionu. Obě rozhodnutí jsou pravomocná, uvedl dnes mluvčí úřadu David Pavlát. Na dotaz ČTK řekl, že za tento druh provinění úřad tak vysoké pokuty ještě neuložil.

Úřad se podle něj případy zabýval na základě stížností lidí, kterým firmy e-maily zasílaly. Řekl, že pokutované společnosti se mohou obrátit na soud.

Společnost eMarketing CZ s.r.o. podle úřadu rozesílala opakovaně, déle než rok, stovky nevyžádaných obchodních sdělení, a dostala se tak do rozporu se zákonem o některých službách informační společnosti. "Společnost neprokázala, že adresáti rozesílaných sdělení poskytli souhlas s jejich zasíláním, ani nebylo prokázáno, že jde o zákazníky společnosti," uvedl úřad v tiskové zprávě. Při stanovení výše sankce přihlédl například k tomu, že firma si musela být s ohledem na předchozí kontrolu a vedené správní řízení vědoma toho, že její postup je nezákonný. "Rozklad proti rozhodnutí společnost nepodala, a rozhodnutí o uložení pokuty je tak pravomocné," dodal ÚOOÚ.

Ještě vyšší pokutu - 1,9 milionu - uložil společnosti Traffic7. Také ona prý opakovaně v roce 2013 a 2014 posílala velké množství nevyžádaných obchodních sdělení. Při stanovení výše pokuty úřad přihlédl k tomu, že pro adresáty byla tato obchodní sdělení "vysoce obtěžující". "Někteří adresáti obdrželi od této společnosti několik desítek obchodních sdělení, v některých případech bylo zasláno na jednu adresu elektronické pošty několik obchodních sdělení denně nebo bylo stejné obchodní sdělení zasláno opakovaně během několika dnů," uvedl ÚOOÚ.

Úřad pro ochranu osobních údajů, který vznikl v roce 2000, má za úkol především bránit zneužívání osobních dat. Může kvůli tomu kontrolovat veřejné instituce i soukromé firmy, které s těmito údaji pracují. Za porušení zákona jim smí udělit až mnohamilionovou pokutu a nařídit zničení shromážděných údajů.

-čtk.