V komunikaci značek mají blogy stále místo

pátek, 13. března 2015, 14:17 Internet & Mobil, Marketing MediaGuru

Blogy přežily nástup sociálních sítí, v komunikaci začínají fungovat jako lifestylové magazíny.

Oficiální weby jednotlivých značek nabízejí četné odkazy na své prezentace na sociálních sítích – od YouTube po LinkedIn. Rostoucí počet těchto kanálů ale nemusí automaticky znamenat, že vytlačují platformu, která byla minimálně začátkem tohoto století stejně důležitá jako nyní Facebook – blogy. Většina firem z žebříčku nejhodnotnějších společností a nejsilnějších značek tuto komunikační platformu nadále využívá, byť mírně odlišnými způsoby. Nelze automaticky spojovat internetové zápisníky s egoistickým exhibicionismem jeho pisatelů, v případě blogů v marketingové komunikaci je komplikovanou otázkou, čí ego a jaké názory vlastně prezentovat způsobem, který se v ideálním případě vymyká standardním tiskovým zprávám.

Zatímco jistá neformálnost komunikace na blogu může být u některých firem žádoucí (například jako pohled do zákulisí), další narážejí na problém, jak jediným osobitým pisatelem reprezentovat celou značku. Poradenská firma McKinsey proto věnuje svou blogerskou sekci zaměstnancům, kteří popisují svůj jeden den ze života, kde kromě pracovních okamžiků mohou zmínit i ty soukromé. Firma deklaruje, že si tak případní uchazeči o místo v ní mohou udělat lepší obrázek o jejím fungování a lidech, kteří v ní pracují.

Dalším významným způsobem využívání komunikace pomocí blogu je upozadění vlastní prezentace značky a zaměření se ze všeho nejvíce na zajímavý obsah. Není překvapením, že technologické firmy jako jsou Google, Samsung či Amazon uveřejňují stále nové informace o fungování svých služeb, prezentují nové produkty a jejich funkce. Auditorská PWC se také zaměřuje nikoliv jen na svůj obraz, ale především na svůj obor. Jednotlivé kategorie blogů rozdělila podle geografického i sektorového zaměření a snaží se přinášet nové analýzy a postřehy.

Poradce na síti

Také ostatní společnosti se snaží vystupovat v roli rádce, byť to nemají explicitně v popisu činnosti jako McKinsey či PWC. Jejich styl se naopak inspiruje módními blogy a internetovými poradnami. L'Oréal například radí, jak na módní trendy či líčení.Právě nabízení receptů v jejich obecném slova smyslu (ať už jde o "recept" na jídlo, make-up či výrobu ptačí budky) představuje trend, který udržuje životaschopnost korporátních blogů i v České republice.

Oficiální blog pražského obchodního centra Palladium tak nejčastěji nabízí módní tipy, ale radí i v péči o zdraví. Oblastí, kde je možné sbírat inspiraci, lze nicméně najít mnohem více. Řetězec knihkupectví Neoluxor kromě recenzí knih může některému z návštěvníků jeho blogu dodat další nápady, jak si zařídit doma svou knihovnu. Aukční server Aukro více než rok provozuje blog pod doménou inspirujeme.wordpress.com, který spravuje interiérová architekta a designérka Adéla Lesjková Rašková. „Ta bude k inspirování kupujících a realizaci svých nápadů využívat zajímavé nabídky, které najde právě na Aukru,“ vysvětlil Lukáš Krejza, marketingový manažer obchodního portálu Aukro.cz.

Snahu maximálně přiblížit se charakteristikám "běžných" blogů fungujících jako zápisník konkrétní osoby lze vidět už jenom z volby domény a využití redakčního systému WordPress. Ten dovoluje publikovat prakticky každému uživateli webu bez nutnosti znát technické detaily tvorby internetových stránek.

Zmínit je třeba ale také trend, kdy chce značka využívat blog i bez spojení s konkrétní osobou (blogerem). To se týká například Tchibo blogujenž svým zaměřením připomíná lifestylový časopis. Stejným směrem se vydal také internetový obchod s oblečením Zoot. Jen místo označení "blog" používá rovnou právě "magazín". Zřejmě tak tvůrci stránky pojmenovali formát, který může korporátní blogy postupně funkčně i obsahově nahradit.

-jav-