Novinářskou cenu mají ČT, Aktuálně, Respekt a Reportér

středa, 29. dubna 2015, 00:05 Aktuality, Internet & Mobil, Tisk, TV MediaGuru

Novinářskou cenu za loňský rok získali redaktoři České televize, Aktuálně.cz, Respektu a magazínu Reportér. Uspěli v konkurenci celkem 413 příspěvků z celostátních a regionálních médií. Vítěze dnes vyhlásila pořádající Nadace Open Society Fund Praha ve spolupráci s českým Googlem a společností Newton Media. 

Mezi přihlášenými příspěvky uspělo hned několik prací věnujících se současnému dění na Ukrajině. V kategorii Nejlepší psaný rozhovor zvítězil redaktor Aktuálně.cz Jan Gazdík, který zpovídal zpravodaje Josefa Pazderku působícího na Krymu. V audiovizuálním rozhovoru si ocenění odnesla skupina reportérů České televize, která dokumentovala dění na Ukrajině. Cenu za inovativní online žurnalistiku získal kolektiv zahraniční rubriky Aktuálně.cz, který komentoval události v této zemi den po dni.

"Všichni vítězové a vítězky, ale také nominovaní si zaslouží velkou gratulaci, neboť konkurence byla v letošním ročníku ještě větší než v těch předcházejících, a poroty neměly jednoduché rozhodování," uvedl ředitel pořádající Nadace OSF Robert Basch.

Další oceněné příspěvky se zaměřily převážně na domácí události. V kategorii Nejlepší komentář zvítězil redaktor Aktuálně.cz Jan Lipold s příspěvkem popisujícím problematiku vytváření pracovních míst na úkor zachování krajiny.

Ocenění za nejlepší psaný analyticko-investigativní příspěvek získal redaktor Respektu Ondřej Kundra za text mapující dění kolem vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. Nejlepší psanou reportáž roku 2014 napsal redaktor magazínu Reportér František Šulc, který se zabýval každodenním životem českých vojáků v Afghánistánu.

Za nejlepší audiovizuální reportáž si cenu převzal reportér ČT David Macháček, který se věnoval kauze hrozícího zbourání havířovského vlakového nádraží. Nejlepším audiovizuálním analyticko-investigativním příspěvkem se stala reportáž Anety Snopové a Markéty Dobiášové, ve které poukázaly na praktiky při nákupu přístrojů českými nemocnicemi.

Cenu Googlu pro mladé talenty datové žurnalistiky získala studentka Petra Paříková s projektem zaměřeným na hodnocení kvality domovů pro seniory. Na rozpracování svého nápadu bude nyní spolupracovat s redaktory Českého rozhlasu. 

-čtk-