Praha se nezačala zabývat smlouvou s JCDecaux

středa, 15. dubna 2015, 09:30 Aktuality, Outdoor MediaGuru

Problematickou smlouvou na pronájem reklamních ploch s francouzskou firmou JCDecaux, o jejíž možné revizi mluví politici už delší dobu, se vedení hlavního města Prahy zatím nezačalo zabývat. "Smlouva včetně dodatků je velmi obsáhlá, leží mi na stole, ale ještě jsem ji ani nepřečetl," řekl ČTK radní pro majetek Michal Hašek (ANO). Kdy se jí začne věnovat a zda bude koalice pokračovat v plánu minulého vedení města, které chtělo údajně nevýhodnou smlouvu vypovědět, neuvedl.

Dohoda s francouzskou společností pochází z roku 1994. Tehdejší vedení města ji uzavřelo na 25 let, v roce 2008 smlouvu prodloužilo do roku 2021. Současná primátorka Adriana Krnáčová (za ANO) přitom v polovině letošního února ČTK řekla, že se smlouvou bude "v nejbližší době zabývat".

Firma má na starosti městský mobiliář, který staví, provozuje a využívá reklamu na něm. O možné revizi smlouvy se mluvilo naposledy v souvislosti s pražskými stavebními předpisy, které v režii konkurenční reklamní firmy BigBoard rozvířily debatu o regulaci reklamy v Praze. BigBoard tvrdí, že smlouva s JCDecaux znevýhodňuje konkurenty na poli reklamy.

Kvůli předpisům, které jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, se na začátku letošního roku v Praze demonstrovalo a začala se o ně zajímat policie. Smlouvou a nakonec zrušenými stavebními předpisy se zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Podobnou smlouvu jako Praha má na provozování reklamy i pražský dopravní podnik, který je největší firmou v majetku města. Jde o letitou smlouvu s firmou Rencar, v níž také figuruje JCDecaux. 

-čtk-