Sněmovna doplnila RRTV až na jedno místo

pátek, 10. dubna 2015, 17:05 Aktuality, TV MediaGuru

Sněmovna dnes vybrala sedm kandidátů do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, jedno místo nechala neobsazené. Na příštím zasedání dolní komory se o něj utkají adepti ČSSD a ANO, jimiž jsou dosavadní předseda rady Ivan Krejčí a šéf tiskového odboru ministerstva spravedlnosti Miroslav Konvalina, někdejší šéf Radiožurnálu. Poslanci také zčásti doplnili kontrolní rady a Grantové a Technologické agentury a poté svou dubnovou schůzi ukončili.

Kvůli rozdělení míst ve třináctičlenné radě dopoledne poslanci ANO usilovali o to, aby se volba uskutečnila celá až na příští schůzi. ANO chce, aby byl poměr nominantů ČSSD a ANO v radě tři ku třem, což by prý odpovídalo poměrnému zastoupení. "Podle tohoto systému sociální demokracie a ANO mají jakoby nárok na tři zástupce v této radě, která se volí politicky, nominují politické kluby," řekl novinářům předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. 

Sociální demokraté ale prosazují poměr čtyři ku dvěma. O podpoře některého ze zbývajících kandidátů tak bude koalice podle Faltýnka ještě jednat. Nyní mají sociální demokraté do rady zvoleny tři zástupce a ANO dva.

Z nynějších tří kandidujících členů rady byl opětovně zvolen jen Martin Bezouška na návrh ČSSD. Vrátí se do ní Daniel Novák na návrh KSČM. Sociální demokraté do rady prosadili ještě svou bývalou senátorku Dagmar Zvěřinovou. ANO bude mít v radě mluvčí České inspekce životního prostředí Radku Burketovou, bývalou mluvčí tohoto hnutí i ministerstva pro místní rozvoj.

ODS neprosadila znovuzvolení místopředsedy rady Milana Boušky, vystřídá ho někdejší předseda sněmovního mediálního výboru Václav Mencl (ODS). TOP 09 se Starosty do rady úspěšně nominovala někdejší šéfku Rady Českého rozhlasu Danu Jaklovou. Lidovci předsedu své karlovarské krajské pobočky Marka Poledníčka. Mandátu se ujmou převážně během května, kdy skončí funkční období šesti členů rady.

Poslancům se také podařilo obsadit většinu míst v osmičlenné kontrolní radě Grantové agentury. Ke dvěma již zvoleným nyní přidali ale jen tři z 12 možných kandidátů, tři místa tak zůstala prázdná. Do stejně početné kontrolní rady Technologické agentury Sněmovna vybrala ze šesti kandidátů jen Pavla Václavka z Vysokého učení technického v Brně. Dva členy má ještě volit. Obě rady mají poslanci doplňovat na některém z příštích zasedání.

-čtk-