Sobotka: Partnerství státních firem s Mafrou se má zpřísnit

čtvrtek, 09. dubna 2015, 18:57 Tisk MediaGuru

Premiér chce o spolupráci polostátních firem s Mafrou jednat v rámci koalice.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v rámci čtvrtečních interpelací poukazoval na "orientální" a "nechutný" konflikt zájmů ministra financí Andreje Babiše. Podle Kalouska státní podniky přispívají na byznys "továrníka Babiše", pod jehož ministerstvo spadají. V civilizované Evropě by takový ministr musel podle Kalouska s ostudou skončit.

Interpelace se dotkla informací, které přinesl server Neovlivní.cz. Napsal, že společnosti ČEZ, ČEPS a Čepro byly v uplynulých měsících partnery na eventových akcích vydavatelského domu Mafra, který patří společnosti Agrofert.

Místopředseda TOP 09 se ve stejné věci obracel taky na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Firmy ČEPRO a ČEZ byly partnery mediálního domu Mafra už v minulosti, nevzniklo za současné vlády, podotkl Sobotka. Ke změně charakteru vztahu došlo poté, kdy se ministrem financí stal současně i vlastník společnosti Mafra. Záležitost chce premiér probrat na koaličním jednání. Uvedl, že chce přísnější pravidla pro marketing státních a polostátních firem. "Podle mého názoru se budou muset nastavit striktnější pravidla pro firemní marketing a myslím si, že by se měla zrušit ta partnerství, která zavdávají takovéto spekulace nebo zavdávají takovéto pochybnosti," řekl Sobotka.

Andrej Babiš zdůraznil, že Mafra pořádá konference léta, byly i v době, když byli ministry financí Sobotka a Kalousek. "Nerozumím, o čem je tady řeč," řekl Babiš. Doporučí prý firmě ČEPRO, aby tyto akce nepodporovala. Babiš také nabídl, že vrátí peníze firmě ČEZ ze sponzorování akce, které se zúčastnil.

V případě společnosti ČEPRO očekává ministerský předseda i dohodu o zvýšení kontrolní role dozorčí rady. Firmy z Babišovy skupiny Agrofert dodávají státní firmě biosložky do pohonných hmot. Sobotka soudí, že jedno až dvě místa v dozorčí radě by měla připadnout opozici.

Pořádání odborných konferencí je podle skupiny Mafra standardním komerčním formátem, využívaným moderními mediálními domy nejen v České republice, ale i v zahraničí. Vydavatelství pořádáním těchto akcí zdůrazňují svou odbornost a pomáhají spojovat experty z ekonomických odvětví a to jak ze soukromé sféry, tak ze státní. Stejně tak je podle Mafry běžné, že partnery těchto konferencí jsou jak soukromé, tak i státní subjekty. To se týká nejen konferencí pořádaných mediálním domem Mafra, ale i konferencí pořádaných pod záštitou vydavatelství Economia, Mladá fronta a dalších firem a agentur.

„Pakliže ve vládě či parlamentu dochází k debatám o stanovování nových pravidel spolupráce státem ovládaných firem se soukromými subjekty jakéhokoliv typu, jde o otázku čistě politickou, s níž vydavatelský či jakýkoliv jiný byznys nemá a nesmí mít nic společného. Chtějí-li o marketingových rozpočtech státem ovládaných firem přímo rozhodovat politici, nechť si to legitimně odhlasují v parlamentu,“ uvedla Mafra ve svém stanovisku.

-čtk, -mav-

Aktualizováno v pátek 10.4. 2015 15:50 o stanovisko skupiny Mafra.