V užší nominaci do Rady ČT je Dědič i Doktor

úterý, 21. dubna 2015, 15:08 Aktuality, TV MediaGuru

Sněmovní volební výbor vybral v úterý 15 kandidátů, kteří se v květnu ve Sněmovně zúčastní volby pěti členů Rady České televize.

Do užší nominace se dostali například současný předseda rady Jaroslav Dědič, kanoista Martin Doktor, děkan Fakulty sociálních věd Jakub Končelík, geolog Václav Cílek, novinář Petr Žantovský, rusista Tomáš Glanc, bývalý ředitel ČT2 Jan Mrzena nebo bývalý předseda Akademie věd Václav Pačes. Šanci do sněmovní volby naopak nedostaly bývalé radní Dana Makrlíková nebo Helena Fibingerová. Zájem o zvolení do Rady ČT projevilo původně 53 kandidátů, jeden z nich později rezignoval.

Postupující kandidáti

Jaroslav Dědič, Martin Doktor, Petr Žantovský, Václav Cílek, Jakub Končelík, Jiří Kratochvíl, Zdeněk Šarapatka, Daniel Váňa, Petr Brod, Jiří Militký, Jan Mrzena, Tomáš Glanc, Václav Pačes, Jaroslav Maxmilián Kašparů, Nikolaj Savický.

Patnáctičlenná Rada České televize je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje právo kontrolovat činnost ČT. Do působnosti náleží například jmenovat a odvolávat generálního ředitele a na jeho návrh ředitele televizních studií, schvalovat rozpočet a závěrečný účet nebo kontrolovat plnění rozpočtu ČT. Naposledy se rada obměnila loni v březnu, kdy poslanci zvolili šest nových členů. Ze současných radních mandát obhajuje předseda Dědič a člen rady Jiří Kratochvíl. Funkční období v květnu skončí rovněž Josefu Pavlatovi, Petru Koutnému a Janu Prokešovi.

-čtk-