Studie: Nástroje pro správu sociálních sítí

sobota, 09. května 2015, 08:28 Internet & Mobil MediaGuru

Výzkum VentureBeat se zaměřil na používáné nástroje ve firmách pro správu sociálních sítí.

Pokud ke komunikaci na sociálních sítích využívá vaše firma některý specializovaný software třetích stran nebo o investici do takového nástroje uvažujete, mohlo by vás zajímat, s čím pracují úspěšné firmy v zahraničí. Na tuto oblast se zaměřila nová studie společnosti VentureBeat, která zkoumala, které nástroje na správu sociálních médií jsou ve světě nejčastěji využívané.

Autoři výzkumu oslovili celkem 1133 social media manažerů, kteří mají ve svých firmách na starost Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+ a stále populárnější mobilní sítě jako Instagram. Spolu s tím společnost ve spolupráci s Texifter analyzovala 1600 značek s největším počtem followerů a nejvyšší mírou engagementu. Ve výzkumu se objevilo celkem 28 předních nástrojů na sociální média.

Autoři studie rozdělili zkoumané společnosti do tří kategorií podle jejich velikosti. V největších korporacích pracují manažeři sociálních sítí nejčastěji s nástroji Oracle, Sprinklr a Komfo. Středně velké společnosti využívají software Sendible, Meshfire a nejvíce Oktopost, menší firmy pak pracují nejčastěji s nástroji Hootsuite, Heshfire a Sendible. Z dalších nástrojů respondenti nejčastěji zmiňovali TweetDeck, Buffer, SocialFlow, Spredfast a Crowdbooster.

Hodně společností ve skutečnosti pracuje hned s několika nástroji. Je to proto, že software, který je silný v monitoringu diskusí a umožňuje snadnou konverzaci, nepokrývá vždy specifické potřeby všech jednotlivých sítí. Příkladem jsou aerolinky Royal Dutch Airlines. Ty se spoléhají především na nástroj Radian6, s jehož pomocí sledují jak své followery, tak i všechny zmínky svojí společnosti v internetových diskusích, a jehož prostřednictvím se zákazníky přímo komunikují. Spolu s tímto nástrojem ale k šíření zpráv využívají také Hootsuite a Twitter web client a pro příspěvky s placenou podporou pak ještě Twitter Ads.

Zajímavé zjištění výzkum přinesl o využívání cloudových technologií. Sociální nástroje v cloudu totiž využívá jen 22 procent z 1133 dotazovaných manažerů. Například mezi uživateli Adobe Marketing Cloud pracuje 19 procent s Adobe Social, ale 27 procent využívá Hootsuite. Ze zákazníků Oracle Marketing Cloud jich Oracle Social Relationship Management využívá 25 procent, přičemž stejné procento pracuje s Hootsuite.

Kompletní průzkum je za poplatek ke stažení na serveru Venture Beat.

-kmc-